PUTIN ZAGRMEO: Ako date oružje Ukrajini, očekujte PAKAO!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.09.2017

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi bilo koja odluka SAD da snabdeva oružjem Ukrajinu podstakla bi sukobe u istočnoj Ukrajini i možda navela proruske snage da prošire delovanje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Oružje neće promeniti situaciju u Ukrajini, ali može biti uzrok većih žrtava, naglasio je Putin

Američki sekretar odbrane Džejms Matis najavio je tokom posete Kijevu prošlog meseca, da oni razmatraju opciju o isporuci oružja Ukrajini, na koju je bivši predsednik SAD Barak Obama stavio veto.

- Isporuka oružja u zonu sukoba samo može da pogorša situaciju i ugorzi mirovne napore - odgovorio je Putin na pitanje šta misli o mogučnosti da SAD isporuči oružje Ukrajini, a koje mu je postavljeno nakon BRIKS samita u Kini.

- Kome će Vašington dati ili prodati oružje je njegova stvar, mada ja upozoravam da sam protiv toga, jer oružje neće promeniti situaciju u Ukrajini, ali može biti uzrok većih žrtava - naglasio je Putin i dodao da bi proruske snage to mogle da shvate kao pretnju i da odgovore na provokaciju, preneo je Rojters.

Za tri godine sukoba u Ukrajini poginulo je više od 10.000 ljudi. Kijev optužuje Moskvu da na tu teritoriju šalje trupe i teško naoružanje, što Rusija negira.

- Tako nešto bi zaista pomoglo rešavanju problema u istočnoj Ukrajini, ali bi tome moralo da prethodi još mnogo toga - rekao je Putin.Putin je takođe dodao da je Rusija nameravala da Ujedinjenim nacijama predloži da njene mirovne snage pomognu i nadgledaju prekid vatre između zaraćenih strana.

- Ne vidim ništa loše u raspoređivanju snaga koje bi obezbeđivale OEBS u Ukrajini- 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da podržava raspoređivanje mirovnih snaga koji bi osigurali bezbednost posmatrača OEBS-a na istoku Ukrajine.

- Smatram da je prisustvo mirovnih snaga ili osoblja zaduženog za bezbednost misije OEBS-a sasvim prikladno i ne vidim ništa loše u tome - rekao je Putin na konferenciji za novinare u Sjamenu, gde je učestvovao na samitu BRIKS-a.

Ruski predsednik je dodao da, naprotiv, misli da bi prisustvo tih snaga bilo korisno u rešavanju problema na jugoistoku Ukrajine.

Putin je zatražio od ministarstva inostranih poslova Rusije da rezoluciju o mirovnim snagama u Ukrajini podnese UN.

On je naglasio da bi te snage trebalo da budu odgovorne za bezbednost posmatrača OEBS-a i da bi isključivo trebalo da budu raspoređene "na liniji demarkacije" između pobunjenika i snaga bezbednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading