Isus je s razlogom pozvao samo muškarce na večeru: Nemački biskup-šovinista udario na žene i rezbesneo svetsku javnost

Autor:

Svet

16.06.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački biskup Rudolf Voderholzer skandalizovao je javnost širom sveta tvrdnjom da je Isus Hrist svesno pozvao samo muškarce da budu apostoli na čuvenoj tajnoj večeri organizovanoj pre svog stradanja na Veliki petak.

RepublikaFoto: youtube.com/ bistumregensburg
Biskup Rudolf Voderholzer 

Voderholzer je tom izjavom zauzeo oštar stav prema prihvatanju žena u redove katoličkog sveštenstva, što je u poslednje vreme bio zahtev pojedinih krugova unutar nemačke crkve. Time je, pišu mediji u toj zemlji, pokazao ekstremni šovinizam, smatrajući da žene nemaju prirodno pravo da obuku svešteničku odoru i molitveno služe vernicima.

Voderholzer: Žensko služenje je često povezivano s prostitucijom, kao predstavljanjem plodnosti zemlje u večnom ciklusu postajanja i smrti

 

- Isus je svesno pozvao samo muškarce da budu apostoli, kao praoce novog Izraela, pošto je trebalo njega da razumeju i slede u hrišćanskom kultu - izjavio je biskup Voderholzer u Ingolštatu tokom mise na otvaranju konferencije Konzervativnog foruma nemačkih katolika.

 

 

Čitav tekst propovedi od petka objavljen je na sajtu biskupije grada Regensburga, a u njemu je Voderholzer kritikovao rodnu ideologiju. U jednom delu napomenuo je da bi temeljno preispitivanje povezanosti muškarca i žene imalo bitne antropološke i teološke posledice.

- To nema nikakve veze sa nemogućnošću da zamislimo žensko sveštenstvo u antici. Naprotiv, religije i kultovi Grčke i Rima poznavali su žensko sveštenstvo. Međutim, njihovo služenje je često povezivano sa prostitucijom, kao predstavljanjem plodnosti zemlje u večnom ciklusu postajanja i smrti - još jedna je skandalozna Voderholzerova izjava.

Na hiljade žena već je širom Nemačke organizovalo štrajk na kom su kritikovane muške strukture moći u Katoličkoj crkvi

Inače, nekoliko hiljada žena je u maju učestvovalo u crkvenom štrajku nazvanom "Marija 2.0". Na njemu su kritikovane muške strukture moći u Katoličkoj crkvi, ali i odnos koji ta vera ima prema slučajevima seksualnog zlostavljanja. Žene su na demonstracijama, takođe, zahtevale pravo pristupa u redove budućih sveštenica.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading