Monstrum se cerekao! Nisam kriv za masakr

Autor:

Svet

14.06.2019

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Australijanac Brenton Tarant (29), koji je u martu brutalno izrešetao 51 muslimanskog vernika u dve džamije u mestu Krajstčerč na Novom Zelandu, izjasnio se pred sudom s osmehom na licu da nije kriv ni po jednoj od 92 tačke optužnice za taj monstruozni zločin.

Foto: Tanjug/AP
Brenton Tarant na suđenju

On je na ročištu učestvovao putem video-linka iz zatvora u Oklandu, a sve vreme je imao podrugljiv izraz lica dok je jedan od njegovih pravnih zastupnika davao izjavu.

Sudija Vrhovnog suda Kameron Mander rekao je da će suđenje početi 4. maja naredne godine, a Tarant će biti u pritvoru do 16. avgusta, kada je zakazano ponovno saslušanje.

Abdul Aziz: Dajte mi samo 15 minuta s njim u jednoj ćeliji, pa ćemo videti da li će se i dalje smejati

- Smejao se na sudu, misli da je tako opasan, ali bio je kukavica kad je bežao od mene dok sam ga lovio. Nije bio dovoljno muško da se tada suoči sa mnom, a sada se ovde smeje. Dajte mi samo 15 minuta s njim u jednoj ćeliji, pa ćemo videti da li će se i dalje smejati - rekao je Abdul Aziz (48), koji je nakon pokolja u Krajstčerču proglašen herojem jer je Taranta savladao u jednoj od napadnutih džamija, Linvud.

Na suđenju i oni koji su preživeli pokolj

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nakon masakra na Novom Zelandu

Desetine članova porodica žrtava pokolja prisustvovalo je suđenju i mnogi od njih bili su vidno uznemireni i uplakani tokom saslušanja ubice Brentona Taranta. Na sudu su se pojavili i oni koji su preživeli masakr, a koji su mahom plakali dok se ubica izjašnjavao o svom činu. Jedan od njih, Temel Atakokjugu, koji se živ izvukao iako je pogođen čak devet puta, naveo je da polaže sve svoje nade u pravni sistem Novog Zelanda.

- Mi smo snažni. On je gubitnik, a mi smo pobednici u ovoj priči. On će izgubiti - rekao je Atakokjugu.

Podsetimo, u napadu koji je ubica prenosio uživo na Fejsbuku on je iz poluautomatskog oružja napao muslimane tokom molitve. Tada je počinio najgori zločin u istoriji Novog Zelanda. U džamiji El Nur ubio je 42 vernika, dok je Linvudu izrešetao još sedmoro njih. Tarant, kom se na teret stavlja i pokušaj ubistva još 40 osoba, pre napada je objavio manifest na 74 strane, u kojem je izneo stav o nadmoćnosti belaca u odnosu na ostale, a uz to detaljno opisao plan napada na muslimanske bogomolje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading