Putin pokreće šestoljetku, ambiciozni državni projekat: Obnavlja Rusiju za 400 milijardi dolara, kupuje klavire, gradi klizališta i spomenike

Autor:

Svet

09.06.2019

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U težnji da modernizuje ekonomiju Ruske Federacije, predsednik Vladimir Vladimirovič Putin osmislio je šestogodišnji investicioni plan vredan 400 milijardi dolara, koji će investitorima biti predstavljen ove sedmice na konferenciji u Sankt Peterburgu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Program potrošnje pod nazivom Nacionalni projekti postavio je specifične ciljeve koji moraju biti postignuti do 2024. u raznim kategorijama, od socijalnih usluga i infrastrukture do tehnologije i ekologije. Drugim rečima, ostvarenje ruske šestoljetke, kako je popularno već nazivaju, predviđa se do kraja Putinovog mandata na mestu šefa države.

U planu koji će uključivati sve vitalne sektore nalaziće se, između ostalog, gradnja infrastrukture, saobraćajnica i aerodroma, ali će tu biti mesta i za kreativna područja života, kao što su ulaganje u nabavku 900 klavira i izgradnja 50 pokrivenih klizališta. Da se ovim obuhvatnim planom mislilo na svaki, pa i najmanji sektor u koji treba ulagati, svedoči podatak da ruski naučnici do 2024. treba da objave najmanje 200 članaka u vodećim svetskim časopisima na temu genetike.

PREDSEDNIK ŽELI DA RUSIJA DO 2024. UĐE U TOP PET EKONOMIJA SVETA

 

Guvernerka Nabuljina: Plan će povećati produktivnost

Centralna banka smatra da su godišnji izdaci za Putinove nacionalne projekte oko jedan odsto BDP značajni. Guvernerka Elvira Nabuljina je prošle nedelje rekla da efektivna raspodela ovih sredstava može dovesti do povećanja produktivnosti i ekonomskog potencijala, uz upozorenje da postoji minimalna mogućnost da ništa neće učiniti osim dodatne inflacije.

Nacionalni projekti biće podeljeni na 13 područja, od kojih će svakim upravljati drugačiji sastav ministara i zvaničnika sa strogo određenim merilima za dostizanje cilja, kao što će biti izgradnja 180 ratnih spomenika ili poboljšanje brzine teretnih vozova za 28 odsto u proseku.

Jedan od glavnih ciljeva biće povećanje BDP po glavi stanovnika za najmanje polovinu već do sredine naredne decenije. To znači da će kontinuirane sankcije pritisnuti rusku ekonomiju da se od sadašnjeg rasta manjeg od jedan odsto godišnje popne na više od dva procenta.

 

PET GLAVNIH CILJEVA

Povećanje BDP po glavi stanovnika za najmanje polovinu već do sredine naredne decenije
Ubrzanje rasta godišnjeg BDP na 3,1 odsto već do 2021.
Povećanje rasta nacionalne ekonomije sa manje od jedan odsto na više od dva procenta
Smanjenje siromaštva upola
Povećanje prosečnog životnog veka stanovnika Rusije sa 73 na 78 godina

Putin zapravo želi da Rusija ovim programom uđe u top-pet ekonomija do kraja svog poslednjeg predsedničkog mandata. Međutim, kritičari ovog investicionog modela smatraju da on predstavlja korak unazad jer povećava ulogu države u procesu odlučivanja, što neizbežno asocira na ekonomiju iz vremena Sovjetskog Saveza i tadašnjeg predsednika Mihaila Gorbačova.

Ipak, ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin, koji će odigrati jednu od presudnih uloga u sprovođenju ovog plana, odbacio je takva poređenja, ističući da su nove mere inovativne i predstavljaju dobru politiku kojom Rusija želi da ozdravi svoju ekonomiju.

- Postavili smo vrlo ambiciozne ciljeve. Ekonomski rast je samo jedan od njih. Planiramo i mnoge druge mere koje će direktno uticati na kvalitet života ljudi - kaže Oreškin.

NACIONALNIM PROJEKTIMA UPRAVLJAĆE POSEBNI SASTAVI MINISTARA

Nema iluzije, efekti će se brzo osetiti

Bivši vladin zvaničnik koji je stručnjak za socijalnu politiku Jevgeny Gontmaker naveo je da je ruski predsednik prošle godine imao iluziju da će ovi projekti zaista funkcionisati, ali da je sada ta iluzija potpuno nestala.

- Putin dobro zna da ako se ovi projekti počnu pravilno primenjivati, njihovi efekti će se već za nekoliko godina sigurno osetiti - smatra Gontmaker.

U skladu sa ovim, ruski predsednik je pre nekoliko meseci pozvao domaće biznismene da slede svoju državu i povećaju broj kapitalnih investicija. To bi značilo da su glavni ciljevi Putinove šestoljetke, koja predstavlja nužni odgovor Rusije na američke i evropske ekonomske sankcije, zapravo podizanje raspoloženja u društvu, polovljenje siromaštva i povećanje životnog veka sa 73 na 78 godina.

Očekuje se da će stimulativne mere predviđene ovim investicionim planom ubrzati rast godišnjeg BDP na 3,1 odsto već do 2021. godine. Jedan od razloga zbog kog se očekuje da će plan uspeti je i to što mnoge od njegovih stavki potiču iz ranijih programa koji su već bili prisutni u saveznom budžetu. Oni su sada samo "prepakovani" na Putinov zahtev kako bi čitava inicijativa šestoljetke bila impresivnija.

Za sve Putinove kritičare koji se pitaju odakle će Rusija da izvuče potreban novac treba reći da je ova svetska sila osnovala fond u koji ubacuje rezerve od prodaje nafte. Naime, kako bi se zaštitila od udara nekih novih budućih sankcija, ranije je uveden zakon prema kojem u slučaju da je nafta skuplja od 40 dolara po barelu, porezi na ostvarene prihode se spremaju u pomenuti fond. Na ovaj način Rusija je već prikupila oko 500 milijardi dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading