Trampov kiseli osmeh za Makrona

Autor:

Svet

06.06.2019

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prijateljsko rukovanje i nekadašnji srdačni zagrljaji Emanuela Makrona i Donalda Trampa potpuno su izostali na jučerašnjem komemorativnom obeležavanju 75. godišnjice Dana D, koje je priređeno na groblju američkih vojnika u francuskom gradu Kaenu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makron i Tramp u zagrljaju

Do prijatnog susreta naizgled bliskih državnika nije došlo iako su pre samo godinu dana predsednici SAD i Francuske imali isključivo prijateljske gestove, među kojima su bili česta grljenja i hvalospevi, dok je istovremeno šef Bele kuće govorio da će Makron biti veliki predsednik. Sve je nagoveštavalo da će veza između dva predsednika godinama biti više nego prijateljska, ali su jučerašnje njihove gestikulacije, posebno Trampovi izrazi lica, otkrili mnogo više od razmenjenih reči.

Naime, od prvobitnog saučesništva i saglasnosti po brojnim pitanjima, Tramp i Makron sada imaju suprotstavljene stavove o mnogo čemu, među kojima su i problemi klimatskih promena, iranski nuklearni program i trgovinske tenzije.

Prijateljski odnosi su očigledno splasnuli iako Jelisejska palata navodi da postoji najviši nivo poverenja sa Vašingtonom. Francuski predsednik je u nekoliko navrata objašnjavao da i dalje želi što srdačniji mogući odnos sa Trampom pozivajući se na istorijsko prijateljstvo dva naroda, koje smatra važnijim od ličnog odnosa koji ima sa američkim kolegom.

Osušio se hrast prijateljstva

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hrast se već osušio

Hrast koji su Tramp i Makron zajedno zasadili u dvorištu Bele kuće 23. aprila 2018. osušio se, prenosi Mond. To mlado drvo, kako su naveli mediji, trebalo je da simbolično predstavlja izdržljivost američko-francuskog prijateljstva, ali je ono uvelo posle samo godinu dana.

Nakon ceremonije na kojoj su se obojica državnika držali krajnje rezervisano, Makron i Tramp su održali sastanak iza zatvorenih vrata, koji je trajao pola sata, a kasnije je priređen radni ručak. Kako je naveo dom francuskog predsednika, teme sastanka bile su pitanja bezbednosti, borba protiv terorizma, kriza na Bliskom istoku, Iran i trgovinska politika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading