Salvini: Iza nas 9 miliona Italijana, nećemo da gubimo vreme

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.06.2019

20:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada nismo prestali da radimo, izbegavajući da odgovaramo na polemike, ali i uvrede, i Italijani su nam zato odali priznanje sa devet miliona glasova prošle nedelje (na izborima za Evropski parlament), napisao je večeras na Fejsbuku italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mateo Salvini

On je tako odgovorio na ultimatum koji je ranije danas premijer Italije Đuzepe Konte uputio Salvinijevoj Ligi i Pokretu pet zvezdica Luiđija di Maja, zapretivši ostavkom ukoliko dvojica potpredsednika vlade "ne preuzmu jasno svoje odgovornosti". - Mi smo spremni, želimo da idemo napred i nemamo vremena za gubljenje, Liga je tu - poručio je Salvini.

Italijanski premijer Konte upozorio je zavađene stranke vladajuće koalicije da će podneti ostavku ukoliko one ne okončaju nesuglasice, što bi Italiji donelo prevremene parlamentarne izbore. Konte, tehnokratski lider bez podrške političke baze, sazvao je konferenciju za novinare kako bi uputio ultimatum Ligi vicepremijera Matea Salvinija i Pokretu pet zvezdica Luiđija di Maja, takođe potpredsednika vlade, posle njihovih višemesečnih trvenja. -Ako ne preuzmu jasno svoje odgovornosti kao što sam zatražio, podneću ostavku - rekao je Konte.

Rojters navodi da se Liga i Pokret pet zvezdica ne slažu sada skoro ni oko jedne aktuelne teme - počev od infrastrukture i imigracije do pitanja istorijskog značaja nacionalnih praznika, a njihova netrpeljivost pojačana je posle izbora za Evropski parlament, na kojima je Liga osvojila 34 odsto, a Di Majov pokret oko 17 odsto. Konte je upozorio da vladu čeka složen proces izrade budžeta za 2020. na jesen i da zemlji treba poverenje finansijskih tržišta.

- Ne smemo da dozvolimo sterilnim kontroverzama i besmislenim argumentima da nam oduzimaju dragocenu energiju ili odvraćaju vladu od njenih ciljeva - rekao je Konte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading