Ako vam Korbin bude čelnik vlade, zaboravite na pomoć američkih špijuna: Tramp nastavio da ucenjuje Britaniju

Autor:

Svet

03.06.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp stigao je u dugonajavljivanu drugu po redu posetu Ujedinjenom Kraljevstvu otkad je 2016. ušao u Belu kuću, nastavivši da preti Britancima da im je bolje da vode računa koga će postaviti na čelo vlade kada aktuelna premijerka Tereza Mej 7. juna zvanično odstupi s dužnosti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tramp stiže u Britaniju

Najnovija upozorenja došla su kao ucena budući da je šef Bele kuće u nedelju neskriveno podržao nekadašnjeg šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona za budućeg lidera vlade u Londonu, a zatim poručio da u slučaju da to ne bude on, već čelnik opozicionih laburista Džeremi Korbin, to "uništiti transatlantske odnose".

- Amerika bi u slučaju dolaska Korbina mogla da prestane da sa Britanijom deli krucijalne obaveštajne podatke. Laburistički lider je napravio ogromnu grešku kada je dozvolio da izgubi Ameriku kao prijatelja jer je ona ključna za obezbeđivanje britanske vojne i špijunske bezbednosti - naglasio je Tramp neposredno pre nego što je juče kasno pre podne sa suprugom Melanijom stupio na tlo londonskog aerodroma, a zatim se zaputio ka Bakingemskoj palati, gde su ga uz počasnu paljbu dočekali princ Čarls i princeza Kamila, a zatim i kraljica Elizabeta II.

250.000 ljudi očekuje se na današnjim protestima protiv Trampa

Ovako će teći poseta

PONEDELJAK

- U Bakingemskoj palati će prvi par SAD dočekati kraljica Elizabeta II, princ Čarls i vojvotkinja od Kornvela. Uživaće u privatnom ručku s kraljicom, a zatim pogledati izložbu predmeta od velikih vrednosti za SAD koji se nalaze u Britaniji

- Vojvoda od Jorka princ Endru zatim će otpratiti Trampove do Venstmister ebija, gde će Tramp položiti venac na spomenik neznanom junaku. Nakon toga će ih princ Čarls i supruga Kamila ugostiti na čaju u kući Klarens

- Održaće se banket sa više od 170 gostiju u Bakingemskoj palati, na kom će govore držati i Tramp i kraljica

UTORAK

- Sastaće se sa odlazećom premijerkom Terezom Mej i sa njom održati sastanak sa visokim britanskim zvaničnicima

- Održaće sastanak iza zatvorenih vrata sa Mejovom u Dauning Stritu, a zatim imati i konferenciju za novinare

- Tramp i Melanija prirediće večeru za Čarlsa i Kamilu u rezidenciji američkog ambasadora u Britaniji Vudija Džonsona

SREDA

- Tramp i Melanija će sa kraljicom Elizabetom i princom Čarlsom u Portsmutu prisustvovati obeležavanju 75. godišnjice Iskrcavanja u Normandiji

- Prvi par SAD zatim će otputovati u Irsku i održati sastanak s premijerom te zemlje Leom Varadkarom

- Prenoćiće u Trampovom hotelu "Donbeg" na golf rizortu

Bluzom od 820$ odala počast herojima rata

Melanija Tramp, koja je sa mužem stigla u drugu zvaničnu posetu Britaniji tokom njegovog mandata, odlučila je da toj zemlji oda posebnu počast načinom na koji se obukla. Ona je, naime, najpre iz Vašingtona krenula u guči haljini vrednoj 4.400 dolara na kojoj su bili iscrtani britanski motivi, poput Big Bena, a zatim se presvukla u avionu i na londonski aerodrom stupila u strogo poslovnom teget kompletu, upotpunjenom barberi košuljom od 820$. Ona je na sebi imala print vojnih medalja, čime je Melanija na simboličan način obeležila godišnjicu Iskrcavanja u Normandiji - jedne od ključnih bitaka u Drugom svetskom ratu. Ona se obeležava 6. juna.

Tramp gradonačelnika Londona Sadika Kana nazvao bezosećajnim gubitnikom jer ga je kritikovao zbog mešanja u unutrašnja pitanja Londona

 

Ona, primetili su britanski mediji, nije krila nepoverljivost prema američkom predsedniku, te je oštro oko foto-reportera nekoliko puta uhvatilo kako vremešna vladarka s pažnjom posmatra poteze šefa Bele kuće. Možda je, primećuje se, strepela da će on još jednom, kao što je to učinio prošle godine, prekršiti protokol i kraljici okrenuti leđa kako bi on dominirao. To se, međutim, nije dogodilo.

Zver od 1,5 miliona dolara stigla za vikend

Poseta američkog predsednika Britaniji planirana je u najsitnije detalje, a što je podrazumevalo da njega u toj zemlji mora da sačeka i njegova zver - limuzina vredna 1,5 miliona dolara. Ona je tokom vikenda primećena na jednoj benzinskoj stanici u Londonu kako se snabdeva gorivom pred trodnevnu turu Donalda Trampa kroz Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

Istovremeno, u Londonu su organizovani antitrampovski protesti, i to ispred američke ambasade, a koji bi danas trebalo da budu još masovniji. Njih će, kako je najavljeno, predvoditi upravo Korbin, koji je već optužio lidera Amerike da se "nedopustivo meša u demokratiju Britanije".

 

 

Kako je taj iskusni zvaničnik istakao, danas bi na ulicama prestonice Britanije trebalo da se okupi oko 250.000 ljudi, iznad kojih će, pritom, leteti ogromna karikatura Trampa u vidu plačne bebe s ogromnom pelenom.

 

Ivanka prva stigla i baškarila se u luksuzu

Donald Tramp je na putovanje u Britaniju, osim supruge Melanije, poveo i svoje četvoro dece iz prethodnih brakova - Donalda Trampa Džuniora, Erika, Ivanku i Tifani Tramp, a od svih njih je prva stigla Ivanka. Ona se na Instagramu pohvalila fotografijom ispred muzeja u Kensingtonu, a inače je odsela u hotelu "Korintija", u kom je njen otac iznajmio čitav jedan sprat. U pitanju je penthaus u kom noćenje košta vrtoglavih 27.000 dolara.

 

Let tog balona dozvolio je gradonačelnik Londona i još jedan veliki Trampov kritičar iz redova laburista Sadik Kan, koji je kritikovao vladu svoje zemlje jer je organizovala takvu ceremoniju za "kontroverznog američkog lidera". To je Trampa žestoko razljutilo, pa je Kana nazvao bezosećajnim gubitkom.

- Sadik Kan, koji je po svemu napravio užasan posao kao gradonačelnik Londona, lakomisleno je neugodan prema gostujućem predsedniku SAD, daleko najvažnijem savezniku Ujedinjenog Kraljevstva. On je bezosećajni gubitnik koji bi trebalo da se usredsredi na kriminal u Londonu, a ne na mene - napisao je Tramp juče na Tviteru pre nego što je njegov Air Force One sleteo u vazdušnu luku Stansted blizu Londona.

Džonson obećao Trampu da će ako on bude premijer Britanije, ta zemlja napustiti EU najkasnije do 31. oktobra

S druge strane, Džonson, za kog je Tramp imao samo reči hvale, najavio je da će se sastati sa šefom Bele kuće i obećati mu da će Britaniju, ako postane premijer, izvući iz EU najkasnije do 31. oktobra. Šef Bele kuće bi trebalo da se sastane i sa vođom stranke za Bregzit Najdželom Faražom.

Lansirao novi friz pred put

Donald Tramp je neposredno pred put u Ujedinjeno Kraljevstvo oduševio svet novom frizurom, koju je, kako se čini, prikazao potpuno slučajno nakon partije golfa u američkom gradu Vijena u Virdžiniji. On je, naime, iznenada svratio u jednu lokalnu crkvu kako bi se pomolio za žrtve pucnjave od proteklog petka, i to sve sa golf opremom. A kada je skinuo kačket, sevnuo je novi friz, koji je oduševio Trampove fanove, ali i izazvao kritike. Mnogi su se našalili i uporedili ga s glumcem Majklom Daglasom u ulozi u filmu "Volstrit", navodeći pomalo grubo da šef Bele kuće "konačno izgleda malo muževnije". Bilo je i onih koji su primetili da Tramp podseća na njegovog bivšeg stratega Bele kuće Stiva Benona, ali i komentara da je verovatno odlučio da pred susret s britanskom kraljicom Elizabetom II "malo uozbilji i ukroti svoje žute vlasi".

3 stvari od krucijalne važnosti za Trampa u Britaniji

 

- PITANJE BREGZITA - očekuje se da će Tramp žestoko pritisnuti odlazeću premijerku Mej zbog toga što nije dovela do kraja izlazak svoje zemlje iz Unije, na kom šef Bele kuće toliko insistira
- "HUAVEJ" - američki predsednik želi da učini sve da kineskoj kompaniji "Huavej" bude zabranjeno da u Britaniji lansira svoju 5G mrežu, čemu se London dosad nije protivio uprkos žestokim pritiscima iz Vašingtona
- UGOVOR O SLOBODNOJ TRGOVINI - Tramp želi da Britanija što pre napusti EU kako bi sa tom zemljom sklopio ugovor o slobodnoj trgovini (kritičari tog ugovora se plaše da će zbog njega u Britaniju dolaziti hrana mnogo lošijeg kvaliteta, poput pilića punih hemikalija)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading