Merkelova ocrnila Trampa!

Autor: Informer, Republika

Svet

01.06.2019

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel održala je u četvrtak govor pred apsolventima američkog univerziteta Harvard i u njemu žestoko iskritikovala sve aspekte politike predsednika SAD Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova i Tramp

Nemačka kancelarka je, međutim, to izvela veoma vešto, tako da njegovo ime nijednom nije pomenula.

Nemački "Dojče vele" prenosi da je oko 20.000 studenata sa oduševljenjem slušalo Merkelovu, znajući jako dobro o kome priča.  

- Protekcionizam i trgovinski sukobi ugrožavaju svetsku trgovinu i zato su opasnost za naše blagostanje - rekla je Merkelova, a nakon što je izgovorila tu rečenicu, studentima je bilo jasno da je mislila na Trampov program "Amerika na prvom mestu".

Posle toga, Merkelovoj se na spisku političkih tema u govoru našla i borba protiv klimatskih promena.

- Promena klime predstavlja opasnost za život svih ljudi na ovoj planeti. Spas je još moguć, ali samo ako svako da svoj doprinos - izjavila je kancelarka, imajući u vidu Trampovo negiranje klimatskih promena i povlačenje iz Pariskog sporazuma o klimi.

Donalde obrati pažnju na ponašanje

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Kako "Dojče vele" ističe, suptilne kritike Angele Merkel na Trampov račun postale su najočiglednije u trenutku kad više nije govorila o globalnoj politici, već o kućnom vaspitanju.

- Ne bismo smeli da reagujemo na prvi impuls. Ponekad je potrebno na trenutak zastati i razmisliti. A uz to se podrazumeva da laži ne nazivamo istinama, a istine lažima - rekla je nemačka kancelarka.

Inače, visoki nemački političari nemaju običaj da drže govore na američkim univerzitetima. Poslednji šef neke nemačke vlade koji se obraćao apsolventima Harvarda bio je politički mentor Angele Merkel, Helmut Kol, 1990, odmah nakon pada Berlinskog zida.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading