Miler na odlasku: Optužnica protiv Trampa nije bila opcija

Autor: Tanjug

Svet

29.05.2019

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni savetnik Robert Miler koji je radio na istrazi o Trampovoj saradnji s Rusima, najavio je danas da se kancelarija specijalnog savetnika zatvara i da podnosi ostavku u ministarstvu pravosuđa.

RepublikaFoto: Tanjug/APD
Donald Tramp

Miler koji se prvi put obratio javnosti otkako je objavljen njegov izveštaj o navodnoj saradnji predsednika Trampa s Rusima tokom kampanje za predsedničke izbore 2016 poručio je da podnosi ostavku i da će se posvetiti svom privatnom životu. 

- Moj pisani izveštaj govori sam za sebe - naveo je Miler, prenosi Rojters.

On je rekao i da tokom istrage nije istupao u javnosti i da danas govori zato što je njegova istraga završena, a da je glavni tužilac podneo izveštaj o njegovom radu koji je u velikoj meri javan i da se kancelarija Specijalnog savetnika formalno zatvara.

Govoreći o detaljima istrage koju je sprovodio on je ponovio zaključke svoje istrage i dodao da bi njegova kancelarija jasno saopštila da predsednik nije počinio nikakav zločin da su bili uvereni u to. 

- Mi se nismo jasno odredili u izveštaju je li Tramp počinio zločin ili ne - rekao je Miler, a potom pojasnio, citirajući ministarstvo pravosuđa, da predsednik ne može biti optužen za federalni zločin jer je to nije u skladu sa američkim Ustavom.

Čak i kada bi se optužnica držala zapečaćena i skrivena od javnosti i to je zabranjeno, naglasio je Mieller i dodao kako je kancelarija specijalnog savetnika deo ministarstva pravosuđa i kao takva dosta ograničena u svom delovanju politikom ministarstva.

- Optužiti predsednika za zločin iz tog razloga nije bila opcija koju smo razmatrali - rekao Miler.

On je dodao i kako smatra da ne treba da o ovom slučaju govori ništa više osim ovoga što govori danas i onoga što je navedeno u izveštaju. 

- Nadam se i očekujem da će ovo biti jedino moje obraćanje o ovoj temi. Tu odluku donosim sam. Niko mi nije rekao da li treba ili da li smem da govorim ili svedočim o ovome i dalje. Raspravljalo se i o mom svedočenju pred Kongresom. Bilo kakvo svedočenje ove kancelarije neće ići izvan našeg izveštaja. On sadrži naša saznanja i analizu i razloge koji govore zašto smo odlučili kako smo odlučili. Oprezno smo birali reči i naš rad govori sam za sebe. Moje izveštaj je moje svedočenje. Neću pred Kongresom davati informacije van onoga što je već objavljeno - naveo je Miler.

Na kraju svog izlaganja on je podsetio na ključnu temu optužnice kojom se njegova kancelarija bavila:

- Završiću svoje obraćanje glavnom optužbom u ovom slučaju, a to je ona da je bilo više sistemskih pokušaja mešanja u naše izbore. To je optužba koja zaslužuje pažnju svakog Amerikanca, hvala vam - zaključio je svoje obraćanje Miler.

Miler je u martu ove godine dostavio izveštaj državnom tužiocu Vilijamu Baru o svojoj istrazi o ruskom uplitanju na predsedničkim izborima. Sumirajući nalaze dvogodišnje istrage, Vilijam Bar je istakao da štab Donalda Trampa nije sarađivao sa Moskvom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading