NAKON 2 GODINE: Sakašviliju vraćeno ukrajinsko državljanstvo

Autor: Tanjug

Svet

28.05.2019

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihailu Sakašvilu, bivšem predsedniku Gruzije, novi predsednik Ukrajine vratio je danas državljanstvo te zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mihail Sakašvili

Volodimir Zelenski, koji je prošle nedelje preuzeo vlast u Ukrajini nakon uverljive pobede na izborima, potpisao je dekret koji je Sakašviliju vratio u ukrajinsko državljanstvo.

Državljanstvo mu je 2017. godine oduzeo prethodni predsednik Ukrajine Petro Porošenko, prenosi AP.

Sakašvili je javno podržao predsedničku kampanju Zelenskog i izrazio nadu da će mu biti dozvoljen povratak kada Zelenski stupi na dužnost.

- Hvala predsedniče Zelenskii! Slava Ukrajini - napisao je bivši gruzijski predsednik na svojoj Fejsbuk stranici ubrzo nakon što je dekret objavljen.

Sakašvili je u intervjuu za gruzijsku televizijsku stanicu Rustavi 2 izjavio da će sutra otputovati u glavni grad Ukrajine Kijev, prvi put od 2017. godine. 

On je bio predsednik Gruzije između 2008. i 2013. godine, a dobio je novi politički život u Ukrajini kada ga je Porošenko imenovao guvernerom regije Odesa 2015. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Volodimir Zelenski

Sakašvili je, međutim, godinu dana kasnije smenjen sa funkcije nakon što je Porošenko bio nezadovoljan tempom reformi u crnomorskom lučkom gradu Odesi pod njegovim vodstvom.

Kako prenosi AP, Saakašvili je zatim optužio Porošenka da pomaže nekim od najbogatijih ljudi u Ukrajini da zadrže svoje uporište u ovoj oblasti.

Nakon smene 2016. godine, Sakašvili je vodio protivladine proteste i kritikovao predsednika zbog toga što nije zaustavio korupciju.

Nekoliko meseci kasnije uhapšen je i deportovan u Poljsku. Sada živi u Holandiji, jer je njegova žena Holanđanka.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading