Cipras priznao poraz Sirize, najavio vanredne izbore

Autor: Tanjug

Svet

26.05.2019

21:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je večeras, posle poraza njegove Sirize na izborima za Evropski parlament, na održavanje vanrednih izbora u zemlji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksis Cipras

Siriza, koja je na vlasti u Grčkoj od 2015. godine, na ovim evropskim izborima osvojila je 23,9 odsto glasova. To je za nešto više od devet odsto manje u odnosu na vodeću opozicionu grčku partiju Novu demokratiju koja je osvojila 33,3 odsto glasova birača. 

Cipras je, obraćajući se iz sedišta Sirize, rekao da rezultat na evropskim izborima ne ispunjava očekivanja te stranke i da ih neće ignorisati.

Mandat aktuelne grčke vlade ističe u oktobru, a pre današnjih izbora vladini zvaničnici su bili kategorični da će izbori biti održani tek po isteku mandata vlade.


Cipras je rekao da će razgovarati sa grčkim predsednikom kako bi zatražio prevremeno raspuštanje parlamenta nakon drugog kruga lokalnih i regionalnih izbora u zemlji, 2. juna.

To znači, kako navodi AP, najraniji datum za održavanje prevremenih izbora mogao bi da bude 30. jun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading