I Švedska traži Asanža: Britanci u dilemi kome da ga izruče

Autor: agencije

Svet

20.05.2019

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedske vlasti su danas zatražile izdavanje naloga za hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža koji je u zatvoru u Velikoj Britaniji, saopštilo je švedsko tužilaštvo.

RepublikaFoto: pixabay.com/youtube.com/TheSun
Hapšenje Džulijana Asanža

Tužiteljka Eva-Mari Person izjavila je da je švedski sud odlučio da zatraži hapšenje Asanža zbog sumnje za silovanje i da će izdati evropski nalog za hapšenje.

Ta odluka otvara mogućnost sporenja Švedske i SAD oko eventualnog izručenja Asanža iz Velike Britanije. Person je kazala da će britanske vlasti odlučiti o eventualnom sukobu između evropskog naloga za hapšenje i američkog zahteva za izručenje Asanža.

Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila.

On sada izdržava kaznu od 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine. Australijancu koji je putem Vikiliksa objavio hiljade poverljivih dokumenata preti i izručenje u SAD koje ga traže zbog kovanja zavere za upad u kompjuter Pentagona s poverljivim podacima.

Švedsko tužilaštvo je 13. maja protiv Asanža ponovo otvorilo istragu o optužbama za silovanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading