PONOVO RAVNOPRAVNA: Rusiji vraćeno pravo glasa u Savetu Evrope

Autor: Tanjug

Svet

17.05.2019

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savet Evrope usvojio je danas deklaraciju kojom se Rusiji vraća pravo glasanja u toj organizaciji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ministar sooljnih poslova Finske Timo Soini, ruski ministar Sergej Lavrov i generalni sekretar Saveta Evrope Torborn Jegland

Ministri inostranih poslova iz 47 država članica Saveta su ogromnom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju "pravo da učestvuju" u dva glavna organa Saveta Evrope "na ravnopravnoj osnovi".

To znači da je Rusiji vraćeno pravo glasa, preneo je AP.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, uključujući i plaćanje članarine.

Lavrov je rekao da Rusija ceni "pozitivni doprinos" Saveta Evrope u rešavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija spremna da sarađuje sa Savetom Evrope samo dok ima "ravnopravan stav" u svim mehanizmima za odlučivanje.

Ukrajinski ministar inostranih poslova neočekivano je otkazao prisustvo sastanku u Finskoj u poslednjem trenutku, očekujući pozitivan ishod za Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri Savetu Evrope Dmitro Kuleba napisao je na svom Tviter nalogu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga, koji je opisao kao rezultat "cinične diplomatije" da bi se spasao "dugoročni partner".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading