Gradi se bazen na krovu Notr-dama?

Autor:

Svet

17.05.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvena pariska katedrala Notr-dam izgorela je 15. aprila ove godine, nakon čega je premijer Francuske Eduar Filip raspisao konkurs kako bi najbolje kompanije iz čitavog sveta dale ideje za obnovu totalno uništenog drvenog krova zdanja čija je izgradnja započela davne 1163.

RepublikaFoto: youtube.com/FRANCE 24 English
Spoj gotike i savremenog doba

Od trenutka raspisivanja konkursa na adresu vlade u Parizu stigli su najneverovatniji predlozi kako bi Bogorodičinoj crkvi bio vraćen stari sjaj, ali ujedno i dat pečat novog vremena. Zbog toga se među najinteresantnijim idejnim rešenjima našlo i ono po kom bi katedrala u skorijoj budućnosti na krovu mogla da dobije impozantni bazen, i to u obliku krsta. U pitanju je predlog poznate švedske kompanije "Ulf Mejergren arhitekts" (UMA), koja je na taj način razljutila francuske tradicionaliste željne da gotička katedrala dobije isključivo izgled kakav je i imala od 12. veka do pre mesec dana.

- Smatramo da katedrala nije nekakvo izolovano ostrvo usred urbanog pariskog haosa. Ona pripada gradu i narodu 21. veka - rekli su čelnici kompanije UMA obrazlažući želju da javni bazen ulepšava krov Bogorodičine crkve, a istovremeno posetiocima pruža pogled na čitav Pariz dok uživaju u plivanju.

Jedan od istaknutijih predloga je dao i mnogo puta nagrađivani arhitekta Vensan Kalbo, koji smatra da bi katedralu trebalo transformisati u modernu, ekološku zgradu. Osim toga, prema njegovom planu, zdanje bi bilo u stanju da preko solarnih panela proizvodi mnogo više energije nego što mu je uopšte i potrebno.

Premijer Francuske Eduar Filip raspisao je konkurs za obnovu krova uništenog u požaru

- Krov bi bio izgrađen od specijalnog kristalnog stakla, pri čemu bi bio reizgrađen i neverovatni zakrivljeni toranj katedrale, uništen u požaru. Preko tog materijala apsorbovalo bi se dovoljno svetla za celu zgradu, ali i energije da snabdeva čitav objekat - objasnio je Kalbo, čija ideja obuhvata da ispod krova može da se uzgaja voće i povrće, koje bi se zatim vikendima prodavalo na platou ispred Notr-dama.

Sličnu ideju dao je i arhitektonski "NAB studio", koji predlaže da oštećeni krov bude pretvoren u ogromnu zelenu baštu. U njemu bi bio smešten i pčelinjak za 180.000 pčela, koje su nekim čudom preživele aprilsku vatrenu stihiju.

Podsetimo, vatra je u Notr-damu izbila na krovu usred večernje liturgije, a tokom dosadašnje istrage razmatralo se da li je do incidenta došlo zbog električnih instalacija ili cigareta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading