Merkel: EU treba da se repozicionira u svetu koji se menja

Autor: Tanjug, Republika

Svet

15.05.2019

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropa treba da se repozicionira u svetu koji se menja, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel, pozdravivši jedinstvo evropskih sila oko situacije sa Iranom, što je, kako prenosi AP, u suprotnosti sa dubokim podelama oko rata u Iraku pre 16 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Merkel je u danas objavljenom intervjuu za nemački list "Zidojče cajtung", rekla i da ujedinjena Evropa treba nove argumente i da - samo ukazivanje na sedam decenija mira više nije dovoljno da se opravda Evropa -.

Uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 23. do 26. maja, ona je naglasila da "nema sumnje da Evropa mora da menja svoje pozicije u izmenjenom svetu". Merkel je ukazala da su, po pitanju iranskog sporazuma, Nemačka, Francuska i Velika Britanija izabrale drugačiji pristup od SAD. - To što Evropa nije više podeljena po tom važnom pitanju, kao što je bio slučaj sa ratom u Iraku, samo po sebi je vrednost - navela je Merkel.


Nemačka kancelarka se u razgovoru za "Zidojče cajtung" osvrnula i na svoj odnos sa Emanuelom Makronom, rekavši da ona i francuski predsednik imaju "intenzivne debate" i misle drugačije, ali da još uvek mogu da pronađu kompromise, i da su u stanju "da povedu napred Evropsku uniju", preneo je Rojters.

- Naravno da imamo debate - rekla je kancelarka nemačkom listu navodeći da postoje razlike u mentalitetu u određenim aspektima između nje i francuskog predsednika i razlike u shvatanju uloga koje imaju.

- Međutim, uprkos našim različitim situacijama i perspektivama, mi uvek iznova postižemo kompromise. Na taj način smo postigli i nastavljamo da ostvarujemo puno za evropski projekat -  dodala je ona i naglasila da sa Makronom deli "iste osnovne ideje". Merkel je rekla i da su izbori za Evropski parlament od velike važnosti dodajući da će to biti posebni izbori.

- Mnogo ljudi je zabrinuto za Evropu, a tu ubrajam i sebe. To znači da se osećam još odgovornijom da zajedno sa drugima osiguram da Evropa ima budućnost - zaključila je nemačka kancelarka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading