Uznemirujuće prognoze: Milion vrsta biljaka i životinja nestaće zbog ljudskih aktivnosti

Autor: Tanjug, Republika

Svet

15.05.2019

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izveštaj Ujedinjenih nacija (UN) doneo je zastrašujuće prognoze - da je milion vrsta biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja i to zbog ljudskih aktivnosti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema navodima „Njujork tajmsa“, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta je posledica razvoja ljudske zajednice.

Taj izveštaj UN pripremili su brojni ekolozi i naučnici iz 131 zemlje-članice UN. Prema oceni naučnih krugova, istraživanja su veoma uznemirujuća.

Već sada je za 20 odsto opao broj biljaka na njihovim prirodnim staništima, a isto važi za sve vrste životinja, od bubica do velikih sisara. Taj proces se odvijao tokom proteklih 100 godina, otkako su biolozi počeli da prate stanje među biljkama i životinjama.

RepublikaFoto: Printscreen
Ribolov i krčenje šuma neke su od aktvinosti koje su dovele do izumiranja vrsta

Aktivnosti ljudi kao što su ribolov, krčenje šuma i nedozvoljen lov ugroženih vrsta životinja doprineli su stanju kakvo je danas. Čovečanstvo je prešlo broj od sedam milijardi i to menja životnu sredinu takvom brzinom kakva do sada nije zabeležena.

Postoji mogućnost da će izumreti 40 odsto životinja koje žive u vodi i na suvom, trećina morskih sisara, trećina korala i više od pola miliona životinja koje žive na tvrdom tlu. Aktuelno izumiranje živog sveta na Zemlji nikada dosad nije išlo takvom brzinom, konstatovali su autori izveštaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading