(VIDEO) Trgovinski rat! Kineska osveta od hiljadu milijardi dolara: Evo kako Peking može da odgovori Trampu na povećane tarife

Autor:

Svet

13.05.2019

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kine Si Đinping spremio je žestoku osvetu šefu Bele kuće Donaldu Trampu nakon što je on krajem prošle nedelje dodatno povećao trgovinske tarife na uvoz kineske robe u SAD, i to u rekordnom iznosu od čak 200 milijardi dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si i Tramp

Lider najmnogoljudnije zemlje sveta je zato, tvrde analitičari, spreman da Ameriku kazni s povećanjem carina na robu iz te zemlje u vrtoglavoj vrednosti od čak bilion, to jest hiljadu milijardi dolara.

- Mnogi upozoravaju da je to i te kako moguće jer je Kina pružila ruku Trampu u želji da se ovaj suludi trgovinski rat zaustavi, što on nije želeo da prihvati. Naravno, jasno je da bi tako drastična mera imala ogromne posledice i na Peking budući da je on najveći posednik američkih hartija od vrednosti, ali nije isključeno da bi Đinping konačno želeo da pokaže šta sve može - upozorio je Džejms Salivan, ekonomista i analitičar J. P. Morgana, nakon što su kineske vlasti juče ujutru saopštile da će svakako odgovoriti na najnovije udarce iz SAD, ne želeći, međutim, da otkriju na koji će način reagovati.

Hteo antraksom da ubije lidera SAD

Amerikanac Gari Gravel (51) iz Konektikata, koji je pretio ubistvom Donaldu Trampu i slao na adresu Bele kuće pisma s otrovnim prahom antraks optužen je po više tačaka optužnice, uključujući i lažne pretnje da će bombama razneti određene mete. Gravel je preteća pisma, zbog kojih je već jednom optuživan 2013, slao prošle godine i na adrese Islamskog centra Nju Londona i na mnoge druge.
 

Tramp: Kini je bolje da nam ne odgovori jer će se samo provesti još gore

Analitičari napominju da je razlog za tu misteriju činjenica da Kina ima na raspolaganju veoma veliki dijapazon kontramera, te da će verovatno tek posle nekog vremena saopštiti na šta se predsednik Đinping odlučio.

Podsetimo, Tramp se na najnoviji udar na Peking odlučio nakon što su u Vašingtonu propali pregovori o trgovinskom sporazumu sa Kinom, a koje je predvodio vicepremijer te zemlje Liju He. On je tako viđen juče kako napušta Vašington, pa se očekuje da će odnosi između Đinpinga i Trampa ići u još dramatičnijem smeru.

Tramp je objavio novi udar na Kinu nekoliko sati nakon što su u Vašingtonu propali trgovinski pregovori sa kineskim vicepremijerom Lijuom Heom

Zato je zasad pod znakom pitanja susret koji je između dvojice moćnika trebalo da se dogodi krajem juna na samitu G20 u Japanu.

- Očekujem da će Kina odgovoriti žestoko i to će podrazumevati udar ne samo na uvoz američke robe - naglasila je američka zvaničnica Suzan Širk.

Istovremeno, Tramp je dodatno putem Tvitera preti Kini, naglašavajući da će, ukoliko mu ta zemlja odgovori, biti samo još gore.

Zapaljeni tankeri koji su vozili naftu Americi

Dramatični incident dogodio se u nedelju popodne kada su se kod luke Fudžejre, koja pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), zapalila dva tankera Saudijske Arabije dok su prevozila naftu za američko tržište. Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih tvrdi da je u pitanju ozbiljna sabotaža, iako plovila nisu ozbiljnije oštećena, dok su u nedelju uveče vlasti UAE negirale da je do incidenta uopšte došlo.
- Ovim je dovedena u pitanje bezbednost snabdevanja svetske nafte - ostao je uporan u optužbama El Falih ne želeći da otkrije koga smatra krivim.
Međutim, saudijski mediji su uveliko etiketirali Iran kao napadača, pa se juče oglasilo ministarstvo spoljnih poslova te zemlje zahtevajući razjašnjenje incidenta. Iz zvaničnog Teherana je rečeno i da američki saveznici na Bliskom istoku uporno optužuju Iran za mnoga zlodela kako bi pronašli izgovor za napad na njega.

 

Spekuliše se da bi šefovi Kine i SAD trebalo da se sretnu krajem juna na samitu G20 u Japanu

- Neće im više ostati niko ko će sarađivati s njima. Veoma loše za Kinu, a veoma dobro za SAD. Ali oni su toliko dugo bili u prednosti u odnosu na Ameriku jer moji prethodnici nisu dobro radili posao, tako da će biti potrebno vremena dok Peking ne oseti posledice. Zato je Kini bolje da nam ne odgovori na ovo jer će sve biti samo gore po nju - poručio je Tramp samouvereno na Tviteru.

Podsetimo, on je neposredno pred uvođenje novog tarifnog povećanja poručio kako su SAD na godišnjem novi bile u gubitku 500 milijardi dolara u odnosu na Kinu, dajući toj zemlji mnogo olakšica prethodnih godina. Zauzvrat Amerika nije dobijala isto od Pekinga.

Neke od kontramera koje Peking ima na rapsolaganju

1. pritisak na američke firme koje rade u Kini - usporavanje davanja raznih dozvola i pozajmica u bankama, kao i mnogo stroža provera dobara koje tim kompanijama stižu iz SAD
2. devalvacija valute - pad vrednosti kineskog juana daje trgovinsku prednost Kini i ublažava posledice američkih tarifa, pogotovo zbog činjenice da Narodna banka Kine ima mogućnost da izdrži velike padove vrednosti juana (ipak, očekuje se da će sa tom merom biti veoma oprezni jer pad vrednosti valute izaziva i odliv kapitala i teškoće otvaranja ekonomije)
3. tarife u vrednosti od jednog biliona (hiljadu milijardi) - ovo povećanje tarifa na uvoz američke robe u Kinu izazvalo bi posledice i na najmnogoljudniju zemlju sveta, ali se očekuje da bi Peking na to bio spreman kako bi Trampu pokazao šta sve može

 

Trampu savetnik zabio nož u leđa: Tarife će više naškoditi SAD

Lari Kudlou, glavni ekonomski savetnik Donalda Trampa, izašao je u javnost na dan kada su na snagu stupile nove povećane američke tarife na kinesku robu, tvrdeći da će ta mera, na kojoj je insistirao lider SAD, debelo koštati samu Ameriku.

Kako je Kudlou obrazložio, povećane tarife će plaćati niko drugi do američke firme koje potražuju robu iz Kine, a da će veliki teret podneti i krajnji potrošači.

- Obe strane će patiti zbog ovoga, a u Americi će konkretno najteže biti farmerima. Oni su već od 2016. osetili dramatičan pad proizvodnje zbog povećanih nameta za soju koja dolazi iz Kine. Takođe, na tlu SAD će neminovno dosta trpeti ostali krajnji potrošači jer će cene robe drastično da porastu - upozorio je Kudlou i napomenuo kako će efekti Trampovih kaznenih mera protiv Kine biti evidentni tek nakon nekoliko meseci, kao i da se iz Pekinga može očekivati žestok odgovor.

Tramp nije konkretno napao svog ekonomskog savetnika zbog iskazivanja iskrenih stavova, već je samo putem Tvitera poručio da "nikave štete po Ameriku neće biti".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading