Ekspert o Venecueli: Potrebni kompromisi između Rusije i SAD:

Autor: Tanjug

Svet

12.05.2019

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"I Moskva i Vašington imaju svoje ekonomske i geopolitičke interese u Latinskoj Americi i biće njima vođeni dok budu razgovarali o načinima rešavanja krize u Venecueli", izjavio je danas za TASS Andres Serbin, ekspert za Međunarodni diskusioni klub "Valdaj".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Na mukama: Nikolas Maduro

On je ocenio da će se to odnositi i na predstojeće razgovore između ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majkla Pompea u Sočiju. Serbin je podsetio da su SAD najavile svoj povratak Monroovoj doktrini i da ne žele da vide strane snage u Latinskoj Americi dok Rusija vidi Venecuelu kao važno geostrateško uporište.

Prema rečima stručnjaka, obe strane se slažu da treba izbeći potencjalnu vojnu intervenciju u Venecueli i većina zemalja Latinske Amerike deli ovaj stav: "Ali kompromis po pitanju političke tranzicije u zemlji jeste potreban", istakao je on.

Serbin kaže da Trampova administracija ne može odstupiti i pustiti da Maduro ostane na vlasti prenosi TASS.

 

 

Pitanje je koje je ustupke Vašington spreman da učini, rekao je Serbin.

- Garancija da će svi dugovi i ulaganja Venecuele biti isplaćeni, popuštanje zapadnih sankcija zbog krize u Ukrajini, koncesije Iranu u zamenu za političku tranziciju i povlačenje malog ruskog vojnog kontingenta iz Venecuele? - naveo je on neke od mogućih scenarija, ali postavio i pitanje o čemu je Moskva spremna da razgovara u zamenu za američke predloge.

Dakle, zaključuje on, osim na vrednosti i principe, dve strane biće usredsređene na svoje ekonomske i geopolitičke interese tokom razgovora, prenosi agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading