Don Berna otkriva: Ja sam ubio Pabla Eskobara

Autor:

Svet

08.05.2019

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijego Fernando Murijo Bejarano zvani Berna, nekadašnji zloglasni ubica kolumbijskog Medeljin kartela, tvrdi da njegovog bivšeg gazdu, čuvenog narko-bosa Pabla Eskobara, nisu ubile specijalne snage 1993, već on.

Foto: Tanjug/AP
Pablo Eskobar

Čuveni Berna, koji služi kaznu robije od 31 godine u SAD, bio je običan potrčko kada je Eskobar bio na vrhuncu karijere, ali je ubrzo zadobio poverenje jednog od najvažnijih ljudi narko-bosa. Bio je to Fernando Galeano, koji je u vreme kada je Eskobar devedesetih godina 20. veka završio iza rešetaka sopstvenog zatvora Katedral preuzeo kontrolu nad nekim od ključnih lanaca trgovine drogom. Zajedno sa saradnikom Herardom Monkadom, on je dilovao kokain u vrednosti od desetine miliona dolara svakog meseca, od čega je i Berna imao i te kakve koristi. Ubrzo je postao i Galeanov šef obezbeđenja i imao uvid u sva najvažnija dešavanja u vezi s kartelom.

Međutim, u jednom trenutku je Eskobar otkrio da mu Galeano i Monkado uzimaju biznis, što je 1992. dokazao i pronalazak 20 miliona dolara na Galeanovom imanju. Ubrzo je ubica Džon Žairo Velaskez dobio zadatak da izdajnički dvojac bude ubijen i iskasapljen na komade, dok je snalažljivi Berna pukom srećom izbegao stravičnu sudbinu. Eskobar mu je u jednom trenutku ponudio život u zamenu za život Galeanovog brata Rafaelita Galeana, međutim, Berna je odbio. U međuvremenu je našao saveznika u braći Kastanjo, čija je moć u Medeljinu rasla, baš kao što je Eskobaru opadala. Kada je uspeo da pobegne iz zatvora, bos je već imao veliki broj neprijatelja, a Berna tvrdi da ih je protiv Eskobara nahuškao upravo on. Uspeo je da pridobije pažnju i kolumbijskih oružanih snaga DAS, kao i policije, obećavši im da će im dati Eskobarovu glavu.

- Načelnik policije koji je vodio operaciju Pablovog smaknuća mi je čestitao, a onda me je zamolio da odem iz stanice jer dolaze novinari koji nije trebalo da znaju da sam imao udela u akciji - ispričao je Berna, što su kasnije potvrdili i Džo Toft, nekadašnji šef američke agencije DEA, i šef policije Ugo Agvilar.

I američki istražitelji priznali da je Berna bio ključ u svrgavanju Eskobara

- Berna je bio ključ u svrgavanju Eskobara. Nakon Eskobarove smrti 1993. izdao je i njemu preostale lojalne ljude u kartelu Medeljin - otkrili su oni.

Inače, nekadašnji ubica u kartelu lako je objedinio njegove zavađene struje i ubrzo postao jedan od najmoćnijih narko-bosova. Ono što ga je, međutim, razlikovalo od Eskobara jeste što nije išao protiv države, već je radio za nju. Godine 1994. preuzeo je kontrolu i nad organizacijom ubica Oficina de Envigado, koja je bila kao kriminalna policija za obračunavanje sa sitnim kriminalcima. Potplatio je i državnog tužioca, lokalne biznismene, pa i Katoličku crkvu. Držao je Medeljin sve do 2004, dok je s Oficinom žario i palio sve dok 2008. Tada je uhapšen i izručen SAD, gde je na njujorškom sudu priznao da je u SAD prošvercovao tone kokaina.

Ko je bio zloglasni Don Berna?

Foto: youtube.com/ElColombiano
Dijego Fernando Murijo Bejarano

- Dijego Fernando Murijo Bejarano rođen je 1961. u gradu Tulua, na obali Pacifika

- rano se pridružio militantnoj grupi Ejérsito Popular de Liberación (EPL), ali je do sredine osamdesetih odustao od komunizma

- dok je Eskobar bio "kralj kraljeva", Murijo Bejarano je prao automobile za biznismena Fernanda Galeana, inače bliskog Eskobarovog prijatelja i člana njegovog kartela

- Bejarano je zatim u jednom trenutku postao jedan od Galeanovih vojnika

- u jednoj zasedi je upucan 17 puta i tada je ostao bez noge

- uživao je Galeanovo poverenje, posebno kada je on preuzeo važan deo Eskobarovog posla jer je ovaj završio iza rešetaka

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading