Pariz dobija novi simbol: Odobrena izgradnja Trougaone kule

Autor: Tanjug

Svet

08.05.2019

00:49

Administrativni sud u Parizu odobrio je izgradnju prvog nebodera posle 1973. godine koji će biti smešten u južnom delu Pariza.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Reč je o Trougaonoj kuli (Tour Triangle) sa 41 spratom koju je osmislila švajcarska kompanija Herzog & de Meron i biće izgrađena u 15 arondismanu, preneo je Urban diveloper.

Kontroverzni projekat su prvi put predstavile arhitekte Herzog & de Meron 2008. godine i ubrzo su naišli na oštre kritike - lokalni stanovnici su tvrdili da će ih zgrada zaseniti, a političari da će dizajn biti neodrživ.

Ambiciozni projekat zgrade je prvi put odbačen krajem 2014. godine, a nakon toga ga je usvojio Savet Pariza posle nekoliko izmena 2015. godine tesnom većinom. Projekat je potom odbačen nakon što su tri asocijacije u susedstvu, SOS Pariz, Francuska prirodna sredina Iil-d-Frans i asocijacija za Skladni razvoj Port d Versaj, pokrenuli povlačenje odobrenja. Od izgradnje kule Monparnas nije izgrađen nijedan neboder u Parizu.

Neboder visok 180 metara sadržaće hotle sa četiri zvezdice sa 120 soba, kancelarijske prostorije i kulturne objekte.

Herzog & de Meron, švajcarska firma poznata po projektima Olimpijskog stadiona u Pekingu i njujorškog muzeja umetnosti Periš, saopštila je da Trougaona kula neće biti samo orijentir iz kojeg se može doživeti urbana panorama, već i izvanredna silueta u sistemu osa i spomenika grada.

Izgradnja bi trebalo da počne krajem 2019. godine, a da bude završena za Olimpijske igre 2024. godine. Kada bude izgrađena Trougaona kula postaće treća najviša zgrada u Parizu posle Ajfelove kule visoke 324 metara i Kule Monparnas 209 metara visoke.

Komentari (0)

Loading