(VIDEO) Rusija uskoro dobija S-500: Moćni PVO sistem prolazi završna testiranja

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

07.05.2019

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska bi uskoro trebalo da dobije jedinstven u svetu protivvazdušni raketni sistem S-500 "Prometej", koji trenutno prolazi završna testiranja, prenosi televizija "Zvezda". Kako se navodi, S-500 je razvio Vojno-industrijski kompleks Rusije.

RepublikaFoto: Public
Novi sistem će biti bolji i od ovog: S-400

- Sistem će značajno prevazilaziti S-400 kada je reč o dometu paljbe. Imaće mogućnost da uništava čak i balističke rakete, i to ne samo operativnog radijusa kao S-400, nego i rakete srednjeg i kratkog dometa - izjavio je vojni stručnjak Konstantin Sivkov.

Nedavno su uspešno završena poligonska testiranja radarskog sistema i multifunkcionalne stanice - najvažnijih elemenata sistema S-500.

Sistem je potvrdio sposobnost rada u bliskom svemiru, gde se nalazi većina vojnih satelita različitih zemalja, a dotle seže i putanja balističkih raketa.

- Faktički, sistem može da puca u svemir i da tamo uništava mete. Trenutno niko na svetu ne poseduje takve sisteme. Kada uđe u sastav naoružanja, zapadne kolege će morati da se zamisle kako da sustignu Rusiju - uveren je načelnik Centra za strateške situacije Ivan Konovalov.

S-500 "Prometej" pripada novoj generaciji protivvazdušnih raketnih sistema zemlja-vazduh. To je perspektivni sistem koji je sposoban da uništi balističke rakete, ali i aerodinamične ciljeve - avione, helikoptere i druge vazdušne mete, kao i krstareće rakete.

Sistem može da uništi metu u radijusu do 600 kilometara, a ima mogućnost da detektuje i istovremeno uništi do deset balističkih supersoničnih ciljeva, koji lete brzinom do sedam kilometara u sekundi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Maxx

14.09.2019 10:03

Valjda ce zadrzati duboko modernizovane VM-4 i WMD sisteme S300. A druge mogu da modernizuju i da prodaju.… nama recimo jedan S300vmd i S300 Pmu1 ili 2.