Severna Koreja kritikuje Pompea zbog komentara

Autor: Tanjug

Svet

30.04.2019

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki severnokorejski diplomata danas je optužio američkog državnog sekretara Majka Pompea da je izneo "budalaste i opasne" komentare, musleći na njegovu izjavu da će Vašington morati da "promeni put" ako nuklearni pregovori sa Pjongjangom propadnu.

Majk Pompeo

Korejska centralna novinska agencija citirala je prvog potpredsednika severnokorejske diplomatije Čoa Sona Huija, koji je rekao da Pompeovi komentari impliciraju potencijalnu upotrebu vojnih mera za razbijanje severnokorejskog političkog sistema. Februarski samit lidera Severne Koreje Kim Džong-Una i predsednika Donalda Trampa propao je zbog neusklađenih zahteva za ublažavanje sankcija i nuklearnog razoružanja, preneo je AP.

Čoe je rekao da Severna Koreja, takođe, ima mogućnost promene pravaca i da se Vašington može suočiti sa "ishodom koji zaista ne želi", ako Severna Koreja ne ponudi uzajamno prihvatljive uslove za sporazum do kraja godine, roka koji je Kim postavio ranije tokom govora pred parlamentom u Pjongjangu.

Severna Koreja je, takođe, tražila od Trampove administracije da ukloni Pompea iz nuklearnih pregovora, optužujući ga da umanjuje značaj Kimovih komentara da SAD imaju vremena do kraja godine za spašavanje nuklearnih pregovora.

Pompeo je izneo komentare prošle sedmice u intervjuu CBS televiziji da će razgovori sa Severnom Korejom o nuklearnom oružju bili "izazovni" i izrazio uverenje da će u krajnjoj liniji doći do pune denuklearizacije.

On je rekao da Tramp nije odredio vremenski okvir za trajanje razgovora i da će se oni nastaviti sve dok se održavaju "dobri pregovori" i "stvarni razgovori".


- Ako se to pokvari, ako se to ne desi, onda ćemo morati, očito da promenimo putanju - rekao je Pompeo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading