Lider socijalista pred teškim izborom: Kojim će putem krenuti Španija posle parlamentarnih izbora?!

Autor: Tanjug

Svet

29.04.2019

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politička budućnost Španije nije nimalo jasnija dan nakon parlamentarnih izbora, trećih po redu od 2015. godine, a stručnjaci upozoravaju da se zamršena situacija u toj zemlji neće ni u skorije vreme rešiti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pedro Sančez

Lider socijalista Pedro Sančes slavio je nakon što je njegova Socijalistička partija osvojila najviše glasova na izborima, održanim u nedelju, ali nije uspela da osvoji većinu. 

Socijalisti su razmatrali danas moguće partnere za formiranje vlade, a prema pisanju Rojtersa, pred Sančesom je izbor da formira "složeni savez" sa levičarima iz Podemosa, koji su osvojili 42 mesta u parlamentu, ili da udruži snage sa strankom desnog centra Suidadanos, koja je dobila 57 mesta u parlamentu.

Lider Podemosa Pablo Iglesijas rekao je u nedelju, nakon objavljivanja rezultata, da bi njegova partija bila srećna da uđe u koaliciju sa socijalistima.

Sančes se, međutim, i dalje nije oglasio tim povodom.

A kada je reč o Siudadanosu, te dve partije imale bi dovoljno mesta za formiranje vlade, bez drugih stranaka, ali je lider Suidadanosa Albert Rivera najavio da će njegova stranka predvoditi opoziciju u parlamentu.

Prema rezulatatima izbora, koji su objavljeni nakon što su prebrojani svi glasovi, socijalisti su osvojili 123 mesta u parlamentu, koji broji 350 poslanika, što znači da im, zajedno sa krajnje levičarskim Podemosom, nedostaje 11 mesta za većinu. 

 

 

To bi moglo i da znači, navodi britanska agencija, da će Sančes morati da se osloni na katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, ili na baskijske nacionaliste da bi formirao vladu. 

S druge strane, dodaje AP, politička desnica u Španiji je podeljena - Konzervativna Narodna partija (PP) pretrpela je ponižavajući poraz, najgori od 1980-ih, osvojivši samo 66 mesta, što je manje od polovine u odnosu na broj mesta koji ima u odlazećem sastavu parlamenta.

Ipak, izbore je obeležio uspon krajnje desnice pošto je ekstremno desničarska partija Voks ušla u parlament, posle skoro 40 godina, osvojivši 24 mesta u parlamentu.

Prema navodima stručnjaka za savremenu špansku politiku u Univerzitetu u Kardifu u Velsu Endrua Daulinga, biće potrebne nedelje ili meseci da se razjasni španska politička budućnost.

- Ako Socijalistička partija želi da ostane na vlasti u naredne četiri godine, ona mora da pronađe mehanizme za prilagođavanje kako bi osigurala određeni stupanj stabilnosti - zaključio je on. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading