Španija bira: Evo ko ima najveće šanse da pobedi na parlamentarnim izborima

Autor: Tanjug

Svet

27.04.2019

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Španiji će danas biti održani parlamentarni izbori, najpolarizovaniji za poslednjih nekoliko decenija, uz neizvesnost ko će biti pobednik i verovatnoću povratka krajnje desnice u poslanične klupe. Pravo glasa ima skoro 37 miliona državljana Španije, koji će birati 350 poslanika Kongresa. Birališta će biti otvorena u devet časova ujutru i zatvorena u 20 časova, a rezultati se očekuju nekoliko časova kasnije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ankete iz poslednje nedelje predizborne kampanje ukazivale su da oko trećina potencijalnih birača još nije odlučila za koga će glasati.

Prema procenama, navode agencije, ni jedna stranka neće dobiti dovoljno poslaničkih mesta za samostalno formiranje vlade, a u trci su, uz tradicionalne stranke levog i desnog centra - Špansku socijalističku radničku stranku (PSOE) i Narodnu stranku (PP), levo orijentisana partija Podemos, kao i stranka centra Građani i desno usmereni Vox.

Anketa objavljena u "Paisu" ukazala je da najveću podršku imaju socijalisti premijera Pedra Sančesa, koji bi mogli da dobiju nešto manje od 30 odsto glasova, čime bi PSOE imala najveće šanse da predvodi koalicionu vladu.

Navodi se da za sada nema nikakvih uveravanja da će socijalisti uspeti da se povežu sa nekom od preostalih stranaka, što im je neophodno za osvajanje natpolovične većine u parlamentu, a time i formiranje vlade.

Posebno nepredvidljiv je rezultat desne stranke Vox, koja je početkom godine ostvarila neočekivani, istorijsko visoki rezultat na regionalnim izborima u južnoj pokrajini Andaluziji.


Ankete ukazuju da bi ovi protivnici nezavisnosti Katalonije i velikog priliva migranata, koja sebe ne smatra krajnjom desnicom već samo desnicom, mogli da budu prvi predstavnici tog političkog spektra koja će ući u parlament nakon skoro četiri decenije.

Osim 350 poslanika u parlamentu, Španci će birati i 208 članova Senata, tela koje predstavlja teritorije, odnosno pokrajine, i kojim od 2011. godine dominira konzervativna Narodna stranka (PP).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading