(VIDEO) Poljaci brane svoju prašumu

Autor: Tanjug

Svet

29.08.2017

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava popeli su se na drveće u drevnoj poljskoj Bjalovješkoj šumi i blokirali su mašine da bi sprečili, kako tvrde, nelegalnu seču koju je odobrila Vlada.

RepublikaFoto: pixabay.com
Seči šuma protive se i aktivisti Grinpisa

Oni optužuju Varšavu da ignoriše naloge Evropske unije da se zaštiti jedna od poslednjih evropskih šuma.

- Aktivisti iz svih krajeva Evrope došli su da protestuju zbog uništenja našeg zajedničkog nasleđa i da zahtevaju njenu zaštitu - izjavio je predstavnik "Grinpisa" Robert Ciglicki, preneo je Rojters.

Ta poslednja evropska prašuma, koja se nalazi na listi Svetske baštine Uneska, predmet je žestokog političkog spora zbog seče koju je naložila vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda.

 

 

Aktivisti za zaštitu životne okoline i Evropska unija protive se seči, dok Vlada Poljske tvrdi da je to neophodno kako bi se izborili sa najezdom insekata štetočina.

Poljska je krajem jula saopštila da će nastaviti sa sečom šume, uprkos naredbi Evropskog suda pravde da to prekine.

Evropski sud pravde je prethodno naredio Poljskoj da obustavi seču drevne šume do konačne presude u sporu sa EU.

Vladajuća stranka u Poljskoj je dozvolila da se poveća seča u toj šumi, koja se nalazi sa obe stane poljsko-beloruske granice, a kao razlog je navela borbu protiv najezde insekata „potkornjaka“.

Ekolozi, ipak, smatraju da je to izgovor kako bi se povećala eksploatacija drveta zbog profita i tvrde da vlasti hoće da poseku ne samo zaražena stabla, već i zdrava, od kojih su neka stara i 100 godina.

Umesto njih, biće zasađeno mlado drveće.

Protivnici seče strahuju da će ta šuma, složeni ekosistem u kojem žive bizoni, detlići i mnoge druge vrste, biti pretvorena u nešto što će zapravo biti plantaža drveća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading