(VIDEO) Kina i Rusija vladaće svetom

Autor:

Svet

27.04.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je vatreni govor na ekonomskom forumu "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu, gde je nedvosmisleno potvrdio predanost moćnom savezu s predsednikom Kine Si Đinpingom i najavio kraj hegemonije Sjedinjenih Američkih Država.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Si Đingping

Šef Kremlja negirao je i spekulacije da kineski projekat vredan hiljadu milijardi, koji obuhvata 152 država, uključujući i one u centralnoj Aziji, gde Ruska Federacija ima posebne interese, ni na koji način ne ugrožava Moskvu, već suprotno, donosi joj dobrobit.

- Ne bi bilo preterano kada bih rekao da smo ovu 70. godišnjicu kinesko-ruskih odnosa dočekali na najbolji mogući način. Bliskiji smo nego ikad u istoriji, što je rezultat mukotrpnog i i uspešnog rada, posebno nakon godina nepoverenja između naših država u vreme Hladnog rata. Ovde smo da bismo dodatno učvrstili veze među zemljama Evroazije - Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan i sve što Kina radi, savršeno se uklapa u naš plan - poručio je šef Kremlja odlučno, a zatim najavio masovne kinesko-ruske mornaričke vojne vežbe "Joint Sea 2019" (Udruženo more), koje bi trebalo da se održe od ponedeljka do subote.

Putin postao doktor nauka

Kineski univerzitet Cinhua dodelio je Vladimiru Putinu počasni doktorat, a ceremoniji uručivanja diplome prisustvovao je i Si Đinping. Ruski predsednik to je ocenio kao veliku čast i poručio da želi da do 2020. godine poveća broj učesnika u obrazovnoj razmeni Kine i Rusije na 100.000.

Putin: Međunarodna zajednica mora da bude oprezna zbog onih koji donose jednostrane odluke i napadaju druge bez prethodne saglasnosti SB UN

 

On je zatim upozorio međunarodnu zajednicu da treba da reaguje na pojavu protekcionizma, čiji su jedan oblik uvođenje nelegitimnih, jednostranih sankcija.

Nije etiketirao nijednu zemlju koja se služi takvom politikom, ali su brojni analitičari zaključili kako je jasno da je mislio na SAD, budući da je naglasio i da "dolazi kraj hegemoniji pojedinaca".

 

- Važno je razviti efikasan odgovor na rizike rascepkavanja političkog, ekonomskog i tehnološkog prostora radi rastućeg protekcionizma, gde je njegov najopasniji oblik česta upotreba nelegitimnih jednostranih sankcija usvojenih zaobilaženjem Saveta bezbednosti UN, ili još gore trgovinskim ratovima - naglasio je Putin i dodao da takvo ponašanje pojedinaca dovodi do pojave terorizma, ekstremizma, ali i ilegalne migracije, regionalnih sukoba i sličnih dramatičnih posledica.

Đinping: Kina i Rusija trenutno uživaju najviši stepen međusobnog poverenja, što ima stratešku važnost za ceo svet

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Putinove reči potvrdio je i Đinping, koji je naglasio da Kina i Rusija trenutno uživaju najviši stepen međusobnog poverenja, što ima stratešku važnost za ceo svet.

- Putin je dugogodišnji i veoma važan prijatelj kineskog naroda - poručio je Si.

Rusija u novom Pojasu svile

- zasad se zna da će biti izgrađen most koji će povezati kinesku teritoriju sa Rusijom u Tongđangu
- uspostaviće se veze između Krima i južne kineske provincije Hainan, kao i između gradova Jalta i Sanja, Sevastopolj i Dalijan, Sudak i Heihe
- gradiće se i veza duga 2.000 kilometara između regiona Orenburg na granici Kazah sa postojećim autoputem Moskva-Minsk (taj put će skratiti vezu za teretna vozila između zapadne Kine i centralne Evrope)

Inače, zapaljiva retorika iz Pekinga došla je gotovo u istom trenutku kada je šef Bele kuće Donald Tramp, sudeći po rečima njegovih bliskih saradnika, najavio kako je spreman da sa Kinom i Rusijom posle salvi međusobnih kritika sklopi novi nuklearni sporazum o ograničenju oružja za masovno uništenje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Predsednik je bio jasan kada je rekao da bi neki budući sporazum o kontroli naoružanja mogao da uključi Kinu i Rusiju, kao i sve oružje, posebno nuklearno. Radimo na tome da napravimo predlog sporazuma - rekao je za CNN neimenovani zvaničnik Bele kuće, dok je, istovremeno, grupa analitičara za taj američki servis upozorila kako je šef Bele kuće zaslepljen idejom da u vreme mandata ostvari neki značajan spoljnopolitički uspeh, te da gubi iz vida potencijalne posledice takvog ponašanja.

Oštre reči šefa Kremlja došle u danu kada je Tramp najavio da želi sporazum sa Kinom i Rusijom o kontroli naoružanja

Na najave iz SAD u petak je reagovao zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, koji je naglasio da je Rusija spremna da pregovora o novom sporazumu.

Ovako prolaze neprijatelji Rusije

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, žestoko je odgovorila na provokativne komentare američkog ambasadora u Ruskoj Federaciji Džona Hantsmana, koji je nedavno pretio Moskvi komentarima o nosačima aviona SAD prisutnim u Sredozemlju. Kako je nedavno napomenuo: "Svaki od tih brodova predstavlja 100.000 tona međunarodne diplomatije i pokazuje Rusiji da treba da prestane da se nada boljim odnosima sa Amerikom ako će i dalje da destabilizuje situaciju širom sveta".

- Htela bih da podsetim ambasadora da je Rusija u svojoj vekovnoj istoriji primila mnogo sličnih pretnji, koje su se pokazale jalovim. Evo male lekcije - rekla je Zaharova i u sali MSP Rusije pokazala slike Napoleonove invazije na Rusiju 1812, Velikog otadžbinskog rata 1941, Poljsko-litvanske intervencije s početka 17. veka i bitke kod Poltave.

Podsetimo, Amerikanci su u Sredozemlje poslali svoja dva nosača aviona "USS Abraham Linkoln" i "USS Džon S. Stenis", navodeći da će "pokazati Rusiji s čim ima posla".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading