Makedonci danas biraju šestog predsednika: Petina glasala do 13 časova

Autor: Tanjug, Republika

Svet

21.04.2019

12:05 >> 12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji jutros su u 7.00 otvorena birališta koja će biti otvorena sve do 19 časova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Po zatvaranju biračkih mesta, svoj glas moćiće da daju samo lica koja se u tom trenutku zateknu na glasačkom mestu, prenela je agencija MIA.

Ovo su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Pravo glasa ima 1.808.131 građanin, koji biraju između troje kandidata - kandidata koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Steve Pendarovskog, nezavinog kandidata koga podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE Gordane Siljanovski-Davkove i nezavisnog kandidata koji su podržali opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i BESA Bljerima Reke.

Posebnost ovih izbora je i to što će prvi put najveća makedonska i najveća albanska stranka nastupiti za zajedničkim, takozvanim konsenzualnim kandidatom

Prema rezultatima ankete koju je sproveo Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) i Institut za demokratiju Societas Civilis (IDSCS), kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski uživa podršku 27,2 odsto ispitanika, kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova 23,5 odsto, a kandidata albanske opozicije u Severnoj Makedoniji Bljerim Reka 11 odsto anketiranih.

Pravo na glasa na ovim izborima u Severnoj Makedoniji ima preko 1.800.000 glasača

Međutim, neće to biti samo borba za mesto šefa države, već i za dostizanje biračkog cenzusa, jer će, prema slovu zakona, izbori biti validni samo ako na birališta izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Drugi krug trebalo bi da bude održan 5. maja

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Ukoliko u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

Glasanje u prvom i drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji pratiće 3.094 domaćih posmatrača i 419 iz inostranstvo, saopštila je Državna izborna komisija.

Do 13 časova glasalo je 20,45 odsto birača

Državna izborna komisija Republike Severne Makedonije saopštila je da je do 13 časova glasalo 20,45 odsto birača od ukupno upisanih na biračkom spisku, prenosi portal Plusinfo.

Najniža izlaznost zabeležana je u Lipkovu 5,43 odsto, Želino 6,62 odsto i Vrapčište 7,5 odsto glasača.

Do sada je primećen samo jedan incident kada je glasač u skopskom naselju Aerodrom fotografisao glasački listić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading