Tramp ponovo stavio veto

Autor: agencije

Svet

17.04.2019

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na kongresnu rezoluciju o obustavljanju američke vojne pomoći Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

To je drugi put da je Tramp upotrebio svoje pravo veta. Takav potez se očekivao, a rezolucija nema dovoljnu podršku u Kongresu da bi veto bio zaobiđen.

Doneta rezoluzija Kongresa se zasnivala na do sada nekorišćenoj Rezoluciji o ratnim ovlašćenjima iz 1973, namenjenoj ograničenju ovlašćenja predsednika SAD da vodi ratove u inostranstvu bez saglasnosti Kongresa.

Usvajanjem rezolucije o Jemenu Kongres je pokazao volju da ponovo uspostavi svoja ovlašćenja u odlukama o učešću u ratovima nakon što po tom pitanju decenijama nije pravio probleme predsednicima iz obe stranke.

Tramp je u obrazloženju veta rezoluciju nazvao "nepotrebnim, opasnim pokušajem slabljenja njegovih ustavnih ovlašćenja" i rekao da ona ugrožava živote američkih građana i vojnika. Kongresmeni su sve zabrinutiji zbog Trampovih bliskih odnosa sa Saudijskom Arabijom usled pokušaja da dodatno izoluje Iran.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading