Uhapšen švedski programer, pristalica Asanža

Autor: Tanjug

Svet

13.04.2019

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedski programer Ola Bini, uhapšen na aerodromu u ekvadorskoj prestonici Kitu, optužen je da je planirao da ucenjuje predsednika države zbog toga što je povukao podršku svoje zemlje osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zgrada u kojoj je uhapšen Bini

Prilikom hapšenja, Bini (36) je kod sebe imao najmanje 30 elektronskih uređaja za skladištenje, a AP navodi da je uhapšen samo nekoliko sati pošto je Asanž izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu i uhapšen.

Prijatelji uhapšenog programera tvrde da je on nepravedno uhapšen zbog toga što se zalaže za digitalnu privatnost, prenosi AP.

Vlasti, s druge strane, tvrde da je Bini planirao da sa dvojicom neidentifikovanih ruskih hakera objavi kompromitujuća dokumenta o predsedniku Ekvadora Leninu Morenu.

- Na pravosudnom sistemu je da dokaže da je počinio zločin, ali mi ne možemo da dozvolimo da Ekvador postane centar piraterije i špijunaže. Taj period u našoj istoriji je gotov - rekla je ministarka unutrašnjih poslova Ekvadora Marija Paula Romo, prenosi AP.

Prema njenim rečima, Bini se 12 puta sastajao sa Asanžom u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. 

Binijevi advokati su izjavili da još ne znaju da li je podignuta zvanična optužnica protiv švedskog programera.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ovo je zaplenjeno kod njega

Asanž je uhapšen 11. aprila, pošto mu je poništen azil i izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj je proveo sedam godina.

Asanž je osnovao Vikiliks, koji je objavljivao poverljive dokumente i slike od 2006. godine, a 2010. našao se na naslovnicama širom sveta kada je u aprilu objavio snimak pod imenom "Kolateralno ubistvo" na kojem se vidi kako su američki piloti ubili 18 osoba, među kojima dva novinara agencije Rojters, iz helikoptera u Iraku.

On je, takođe, objavio poverljiva vojnai diplomatska dokumenata SAD o ratovima u Avganistanu i Iraku u julu i oktobru 2010. godine.

Kasnije te godine uhapšen je u Velikoj Britaniji pošto je Švedska izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju.

Švedske vlasti su želele da ga ispitaju zbog tvrdnji da je u avgustu 2010. silovao jednu ženu i seksualno zlostavljao i prisiljavao drugu, dok je bio u Stokholmu gde je održao predavanje. 

On je izjavio da su oba odnosa bila bila potpuno dobrovoljna.

Asanž je pušten uz kauciju decembra 2010. godine, ali je u maju 2012. Vrhovni sud Velike Britanije presudio da bi trebalo da bude izručen Švedskoj. Tada mu je Ekvador odobrio azil u svojoj ambasadi u Londonu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.