Bajden: Tramp ohrabruje bele rasiste

Autor: Tanjug

Svet

27.08.2017

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden oštro je kritikovao predsednika Donalda Trampa jer je okrivio "obe strane" za nasilje u Šarlotsvilu u saveznoj državi Virdžiniji optuživši ga da "ohrabruje bele rasiste".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Oštro napao Trampa: Džo Bajden

U komentaru objavljenom u časopisu Atlantik, Bajden je naveo da "danas imamo američkog predsednika koji je javno proglasio moralnu jednakost" između neonacista i članova Kju-Kluks-klana, s jedne strane, i onih koji se protive njihovoj mržnji, s druge strane. 

On smatra da je Tramp "ohrabrio bele rasiste porukama utehe i podrške", preneo je AP. 

- Ovo je trenutak za ovu naciju da proglasi ono što predsednik ne može sa bilo kakvom jasnoćom, konzistentnošću ili ubeđenjem: nema meste za ovakve grupe mržnje u Americi - poručio je Bajden. 


U američkom gradu Šarlotsvilu nedavno je održan veliki skup rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Izbili su sukobi između prodesničarskih grupa i antirasista koji su se takođe okupili u gradu, a jedna žena je poginula dok je 19 povređeno kada je osumnjičeni belac automobilom udario u grupu kontramitingaša.

Tramp je okrivio obe strane za nasilne proteste u Šarlotsvilu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading