Ponovo pokreću istragu protiv osnivača Vikiliksa! Šveđani ga jure zbog silovanja, Ameri zbog zavere

Autor: Mediji, Republika

Svet

11.04.2019

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je primilo službeni zahtev za ponovno otvaranje istrage o slučaju silovanja koja je zatvorena 2017. godine, a koja se odnosi i na osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džulijan Asanž

- Nakon današnjih medijskih izveštaja da je Džulijan Asanž uhapšen u Londonu, pravni zastupnik oštećene u Švedskoj je zatražio ponovno otvaranje švedske preliminarne istrage u vezi sa silovanjem -saopštili su iz tužilaštva, i dodali da je ovaj zahtev dodeljen zamenici glavnog tužioca Evi Mariji Person.

- Sada ćemo ponovo razmotriti slučaj i odrediti pravce daljeg delovanja, ne možemo trenutno da odredimo nikakav vremenski okvir kada će odluka o istrazi biti doneta - izjavila je Person, prenosi Rojters.

ASANŽU PRETI PET GODINA ROBIJE!

Sjedinjene Američke Države optužuju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za "zaveru sa ciljem kompjuterskog napada", njemu preti pet godina zatvora, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Posle šest godina provedenih u azilu, Džulijan Asanž je uhapšen, a Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih država je izdalo saopštenje povodom toga.

-Asanž je optužen za zaveru sa ciljem izvršenja kompjuterskog napada… U slučaju da protiv njega bude doneta presuda, preti mu maksimalna kazna do pet godina zatvora - navedeno je u saopštenju.

Oni dodaju da su realni rokovi zatvorskih kazni manji od maksimalnih koje predviđa zakon. Ministarstvo je, takođe, navelo da je Asanž uhapšen u skladu sa sporazumom SAD i Velike Britanije po američkoj optužnici.

Ekvador, u čijoj je ambasadi u Londonu Asanž bio od 2012. godine, odlučio je da mu uskrati diplomatski azil.

Britanska policija je posle toga saopštila da je Asanž uhapšen zbog nepojavljivanja pred sudom 2012. godine.

Advokat oštećene, Elizabet Masi Fric rekla je da je hapšenje Asanža njena klijentkinja čekala i nadala se tome još od 2012. godine, Kako je istakla, ona i njena klijentkinja uradiće sve što mogu da se slučaj u Švedskoj ponovo otvori, kao i da se Asanž izruči toj zemlji kako bi mu se sudilo za silovanje.

Džulijan Asanž je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora, pošto mu je vlada ove države ukinula azil. U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading