Netanijahu uoči izbora: Gde god žive Jevreji, to je naša teritorija

Autor: Tanjug

Svet

07.04.2019

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će proširiti suverenitet Izraela nad Zapadnom obalom ako ponovo postane premijer nakon parlamentanih izbora, 9. aprila. Benjamin Netanjahu je za izraelski Kanal 12 izjavio da će pripojiti Izraelu jevrejska naselja na Zapadnoj obali.

RepublikaFoto: youtube.com/IsraeliPM
Benjamin Netanijahu

- Proširiću suverenitet Izraela, neću praviti razlike između blokova naših naselja i onih izolovanih. Smatram da je svako mesto, gde su se naselili Izraelci, deo naše teritorije i biće pod našom kontrolom. Svakako ih neću predati na upravu Palestincima - istakao je izraelski premijer.

Međutim, ostalo je nejasno je da li Netanjahu planira aneksiju čitave Zapadne obale, ili samo nekih delova jevrejskih naselja. 

Na plan izraelskog premijera, Palestinci odgovaraju da ga u tom slučaju čeka veliki problem.

- Ako Netanjahu želi da proglasi suverenitet Izraela nad Zapadnom obalom, imaće veliki problem. Tamo živi četiri i po miliona Palestinaca i nećemo nigde da odemo. Netanjahua je samo ohrabrilo Trampovo priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela - naveo je palestinski šef diplomatije Rijad el Maliki.

Ono što se događa u tim naseljima jedno je od najspornijih pitanja između Izraela i Palestinaca koji kažu da prisustvo naselja čini nemogućom "buduću nezavisnu državu".

Prema međunarodnom pravu, ta jevrejska naselja su nezakonita, iako Izrael to osporava.  

Zvaničnici Izraela navode da Palestinci pitanje naselja koriste kao izgovor da bi izbegli direktne mirovne pregovore. Smatraju da ona nisu stvarna prepreka miru i da mogu pregovarati.

Inače, oko 500.000 Izraelaca živi na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu gde živi više od 2,6 miliona Palestinaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading