Šta se krije iza sve češćih susreta Izraela i Rusije?

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

27.08.2017

06:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kontakti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uvek su u službi bezbednosti i interesa obeju zemalja", izjavio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Netanijahu i Putin na sastancima o bezbednosti obeju država

- Poslednjih godina obično sam se sastajao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, pre svega kako bih osigurao naše interese i bezbednost na našim severnim granicama. Mogu da kažem da su svi razgovori koje smo imali, do današnjeg dana, bili u službi naše bezbednosti, kao i interesa Rusije, ne samo naših- rekao je Netanijahu u intervjuu dvadesetoj izraelskoj televiziji.

Netanijahu je objasnio da je doneo odluku da se "iznenada sastane sa Putinom" zbog "promene situacije u regionu". Prema rečima izraelskog premijera, redovni sastanci sa ruskim predsednikom nisu se održavali samo kako bi se dogovarale akcije u regionu, već i da bi se pratile promene u regionalnoj ravnoteži snaga.

- Poslednjih nedelja stanje se promenilo. Postoji velika verovatnoća da dođe međunarodne pobede nad DAEŠ-om u Siriji. To je dobro. Međutim, loše je da Iran aktivno i sistematski ulazi tamo odakle odlazi DAEŠ - objasnio je izraelski premijer.

Netanijahu je optužio Iran za pokušaj da pokrene rat protiv Izraela, što će, po njegovom mišljenju, dovesti u pitanje bezbednost, posebno tog regiona, ali i čitavog sveta.

- Iran ne krije činjenicu da namerava da rasporedi tamo vojnike, vazdušne, kopnene i mornaričke snage. I jedan od njegovih ciljeva je početak rata sa Izraelom… Jasno je da su to promene. Promene koje su pretnja nama i državama regiona, a po mom mišljenju, i čitavom svetu - smatra izraelski premijer.

Sastanak Putina i Netanijahua je održan 23. avgusta u Sočiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading