Amerika zapretila ovoj državi isključenjem iz NATO pakta

Autor: Alo, Republika

Svet

03.04.2019

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki potpredsednik Majk Pens zapretio je Turskoj da će biti isključena iz NATO pakta, i upozorio je zbog "nepromišljenih odluka" poput nastavka pregovora o kupovini ruskih PVO sistema "S-400".

RepublikaFoto: pixabay.com

- Turska mora da izabere. Da li želi da ostane ključni partner u najuspešnijoj vojnoj alijansi u istoriji, ili želi da rizikuje bezbednost tog partnerstva čineći nepromišljene odluke koje unižavaju naš NATO pakt - napisao je na svom Tviteru Pens u sredu, nakon što je izneo slične izjave u Vašingtonu na samitu NATO.

Turska insistira na kupovini ruskog PVO sistema, uprkos pretnama SAD. Čak i nakon što je Amerika zaustavila isporuku aviona pete generacije "F-35" i prateće opreme, Ankara je ostala pri svom stavu, a ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je na NATO samitu potvrdio da je nabavka "S-400" "gotova stvar".

Čavušoglu i američki državni sekretar Majk Pompeo trenutno vode razgovor nasamo, po pitanju razmirice oko nabavke aviona "F-35", javlja RT.

Turski ministar je rekao da Ankara neće biti pretnja za američke F-35 ili druge NATO avione, ukoliko bude upravljala sa dva sistema "S-400".

Američki zakonodavci i vojni zvaničnici ipak su nastavili da upozoravaju Tursku da će, sa postavljanjem "S-400" dati ruskom sistemu šansu da se oproba u praćenju i uočavanju "F-35" aviona, sa potencijalno smrtonosnim posledicama za taj avion u budućim sukobima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Prve baterije sistema "S-400" Turks treba da primi već u julu.

SAD do sada nisu uspele da odvrate NATO saveznika od te kupovine, i da ubede Ankaru da kupi skuplje američke rakete "Patriot", uprkos svim pretnjama.

Turska je takođe bila vitalan partner u programu "F-35", koji je do sada najskuplji američki vojni projekat.

Ukoliko ne postignu sporazum, SAD će morati da pronađu novog nabavljača za delove borbenih aviona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading