Guaidu prvo ukinuli imunitet, a sad će i da ga hapse zbog uzurpiranja vlasti

Autor: Tanjug

Svet

03.04.2019

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustavotvorna skupština Venecuele odobrila je meru koja dozvoljava suđenje čelniku opozicije Huanu Gvaidu, što se tumači kao korak ka njegovom hapšenju

RepublikaFoto: AP/Rodrigo Abd
Huan Gvaido

Huan Gvaido, lider opozicije, u januaru se pozvao na ustav zemlje i preuzeo funkciju predsednika države nakon što je proglasio ponovni izbor predsednika Nikolasa Madura 2018. godine prevarom.

Sjedinjene Američke Države i većina drugih zapadnih zemalja priznaje Gvaida kao legitimnog vođu Venecuele i ne priznaju odluke koje donosi vlada Nikolasa Madura, zakonitog predsednika.

Odluka Ustavotvorne skupštine je bila neophodna kako bi Vrhovni sud nastavio sa suđenjem Gvaidu, jer kao poslanik ima parlamentarni imunitet koji mu ograničava suđenje za razliku od prosečnih građana.

Nikolas Maduro s vojskom

 - Ovo formalno odobrava nastavak suđenja Gvaidu - rekao je šef skupštine Diosdado Kabelo, koji je i potpredsednik Socijalističke partije.

Huan Gvaido je u ponedeljak rekao novinarima da Skupština nije pravno sposobna da mu ukine imunitet. Opozicija smatra da je delovanje Ustavotvorne skupštine nezakonito.

- Znate kako se ponaša režim - ovo više nije samo progonstvo, već inkvizicija - rekao je Gvaido.

Međunarodni huškači Gvaida, uglavnom administracija Donalda Trampa, upozorili su venecuelanske vlasti da ga ne diraju i zapretili strožim sankcijama protiv Madurove administracije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading