Tramp: Stop transrodnim osobama u vojsci

Autor: Tanjug

Svet

26.08.2017

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp izdao je uputstvo Pentagonu da na neodređeno vreme produži zabranu prijema transrodnih osoba u redove američkih oružanih snaga, ali se čini da ostavlja mogućnost da neka od takvih lica koja su već na službi u vojsci u njoj i ostanu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Procene su da u američkoj vojsci trenutno služi između 100 i 200 transrodnih osoba

Tramp je ministra odbrane Džejmsa Matisa ovlastio da donese odluku o otvoreno transrodnim osobama koje su već u vojnoj službi, dodajući da, do Matisove odluke o tom pitanju, protiv njih ne mogu biti pokretane mere, prenosi AP.

Administracija bivšeg predsednika Baraka Obame 2016. je promenila dugogodišnju politiku, dozvolivši otvoreno transrodnim osobama da služe u vojsci, a kao rok za odluku o tome da li takve osobe u budućnosti treba da budu primane u vojsku postavila je jul 2017.

Matis je taj rok pomerio do januara 2018, a sada je od Trampa dobio uputstvo da ga produži na neodređeno vreme.

Procenjuje se da otvoreno transrodnih osoba u američkoj vojsci trenutno ima između 100 i 200. Ne želeći da kaže da li Tramp dopušta bilo kakve izuzetke kada je reč o njihovom ostanku u vojnoj službi, jedan zvaničnik Bele kuće koji je zahtevao anonimnost rekao je da je Matisu rečeno da prilikom donošenja odluke o transrodnim osobama u redovima oružanih snaga u obzir uzme više faktora, uključujući vojnu efikasnost, budžetska ograničenja, i "kohezivnost jedinica", kao i druge faktore koje bude smatrao relevantnim.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading