EU Londonu: Ne koristite mir u Severnoj Irskoj kao monetu za potkusurivanje!

Autor: Tanjug

Svet

26.08.2017

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija upozorila je britanske pregovarače, koji naredne nedelje stižu u Brisel na treću rundu pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU, da ne bi trebalo da koriste mirovni proces u Severnoj Irskoj kao "monetu za potkusurivanje" kako bi ubrzali pregovore o Bregzitu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
EU opomenula London

Sajt politico.eu navodi da su i EU i Ujedinjeno kraljevstvo naglasili posvećenost mirovnom procesu, ali da u Briselu postoji zabrinutost da London pokušava da veže budući status Sporazuma iz Belfasta, poznatog kao Sporazum na Veliki petak, sa pregovorima koji bi trebalo da odluče buduće trgovinske odnose Britanije s EU.

Ovaj sporazum su 1998. potpisale britanske vlasti, vlada Republike Irske i političke stranke Severne Irske.

Kako navodi ovaj sajt, neimenovani visoki zvaničnik EU koji je danas razgovarao sa novinarima u Briselu, govoreći o prošlonedeljnom dokumentu koji predstavlja poziciju britanske vlade o severnoirskoj granici, kazao je da se Unija protivi tome da London povezuje ovo pitanje sa pregovorima o budućoj trgovini.

- Pomalo smo zabrinuti što se u dokumentu Ujedinjenog kraljevstva kombinuje očuvanje mirovnog procesa sa budućim trgovinskim odnosima EU i UK. Veoma je važno da mirovni proces ne postane moneta za potkusurivanje u ovim pregovorima - naveo je taj zvaničnik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading