Nafta ili predizborna kampanja: Zašto je Tramp baš sad odlučio da prizna Golansku visoravan kao deo Izraela?!

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

31.03.2019

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savezništvo SAD i Izraela seže daleko u 20. vek, međutim, u toku predsedničkog mandata Donalda Trampa dostiglo je svoj vrhunac. Priznanje Jerusalima za izraelsku prestonicu, uvođenje novih sankcija Iranu, a sada i priznanje aneksije Golanske visoravni dali su povoda da američkog lidera mnogi nazovu zaštitnikom jevrejskog naroda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp priznao Golansku visoravan kao deo Izraela

"Panegirik" je reč kojom se mogu okarakterisati poslednje izjave izvesnih političara o američkom predsedniku Donaldu Trampu.

On je postao "najbolji prijatelj kojeg je Izrael ikad imao", kako je rekao Benjamin Netanijahu, dok ga je državni sekretar SAD Majk Pompeo prilikom nedavne posete Jerusalimu nazvao "savremenom caricom Ester" (žena persijskog cara Artakserksa, koja je sprečila pogrom Jevreja), koga je možda "Bog poslao da zaštiti Izrael i spasi jevrejski narod".

Kako je Tramp zaslužio ovo veliko priznanje?

Ispunio obećanja

Mora se priznati, malo koji američki predsednik je, uopšte predsednik neke države, uradio za Izrael toliko u tako kratkom vremenu. Za samo tri godine svog mandata, on je ispunio više nego što je obećao u predizbornoj kampanji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Izraelska zastava na Golanskoj visoravni

Uoči izbora je obećao da će Jerusalim postati prestonica Izraela. Prekinuo je pomoć Palestincima, a zatim poništio nuklearni sporazum sa Iranom, uveo mu nove sankcije i toliko pokvario odnose sa njim da izjave američkih zvaničnika s vremena na vreme deluju kao da se Vašington sprema za vojnu intervenciju protiv najljućeg izraelskog neprijatelja.

Tel Aviv je iskoristio Trampovu naklonost da, pozivajući se na iransku pretnju, reši još jedan stari problem - status Golanske visoravni, sirijske teritorije koju je 1982. godine okupirao Izrael. U tome je Tel Avivu odmah pomogla američka administracija. Donald Tramp je početkom ove nedelje priznao Golansku visoravan za izraelsku teritoriju.

Šta se desilo da se Vašington iznenada odlučio da se uhvati u koštac sa ovim parčetom zemljišta od 1.000 kvadratnih metara?

Pre šest godina američko-izraelska kompanija "Afek", ćerka američkog koncerna "Džini enerdži", pronašla je značajne zalihe nafte na Golanskoj visoravni. One se navodno procenjuju na milijarde barela, što može pretvoriti Izrael od velikog uvoznika energenata u velikog izvoznika. Institut za energetiku Turske je ovih dana saopštio da je "količina nafte koja je pronađena na Golanskoj visoravni veća od ukupnih zaliha Saudijske Arabije".

Sve dok Golanska visoravan ima status okupirane teritorije, eksploatacija nafte u ovom području je praktično nemoguća.

 

 

Nakon priznanja, Izrael može dobiti pristup sirijskoj nafti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Međunarodne snage na okupiranoj teritoriji Sirije

Bitka za glasove

Druga teorija je da Donald Tramp već kreće u predizbornu kampanju za naredni mandat. Mnogi u ovoj odluci vide pokušaj američkog lidera da na svoju stranu privuče vrlo moćni jevrejski lobi.

Kako je poznato, oni su vrlo uticajni u medijima, Holivudu i u finanijskom sektoru i - u najvećem stepenu su glasači Demokratske partije.

Teško je reći da li je to njegova strategija, ali ruski ekspert Instituta Bliskog istoka Sergej Balmasov smatra da sa ovim Tramp neće mnogo dobiti na izborima.

- Tramp odlično zna da je besmisleno da očekuje da ga svi američki Jevreji podrže na izborima. Ne treba preuveličavati značaj Izraela za američke Jevreje - smatra ruski stručnjak.

RepublikaFoto: youtube.com/IsraeliPM
Benjamin Netanijahu

Nakon rešenja velikih pitanja, kao što je status Jerusalima, Golanske visoravni, postavlja se pitanje šta je sledeće.

Pojas Gaze koji je s vremena na vreme meta žestoke odmazde.

- Neki smatraju da je Netanijahu pristalica ideje "velikog Izraela" od Nila do Eufrata, iako u doglednoj budućnosti ona ne izgleda ostvariva. Zasad, Izraelci žele da zaštite naselja koja se nalaze na udaru Arapa i sačuvaju to što sada imaju - zaključio je Balmasov.

Možda je ipak preterano očekivati preporod "biblijskog" Izraela, ali ni rezultati koje je postigao aktuelni premijer Benjamin Netanijahu poslednjih godina nisu zanemarljivi i najverovatnije će mu biti dovoljni da dobije još jedan mandat na narednim parlamentarnim izborima koji su zakazani za 7. april.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading