Skupa i bezukusna! Kafa polako nestaje, a pićemo obojenu vodu ako se ovako nastavi

Autor:

Svet

31.03.2019

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvodnja kafe u Etiopiji, kolevci najkvalitetnijeg zrna arabike, mogla bi da bude ugrožena u narednih 100 godina ukoliko se ništa ne preduzme, upozoravaju naučnici londonske botaničke bašte "Kju gardens".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U Etiopiji i čitavom svetu biće sve manje kafe ukoliko ne učinimo ništa. Verovatno će biti manje ukusna i skuplja - rekao je doktor Aron Dejvis, jedan od autora izveštaja, preneo je Bi-Bi-Si.

Prognozirana potrošnja premašuje proizvodnju već treću godinu uzastopno, navodi se u podacima Međunarodne organizacije za kafu (IKO). Do sada su velike zalihe iz rodnih godina omogućile da se izbegnu nestašice i veći rast cena.

Izvoznici se sve više oslanjaju na zalihe, a redovne godišnje količine trenutno su na niskom nivou, navodi IKO. Postoji i bojazan od nepovoljnih vremenskih prilika u narednih nekoliko meseci u Brazilu i Vijetnamu, dva najveća proizvođača kafe u svetu.

- Isporuke kafe visokog kvaliteta ozbiljno su ugrožene klimatskim promenama, bolestima i pošastima, pritiskom na zemljište i nedostatkom radne snage, a potražnja za ovim vrstama kafe raste svake godine - rekao je doktor Tom Šiling, direktor Svetskog instituta za istraživanja o kafi i dodao da je u nekim područjima gde se uzgaja kafa temperatura već toliko porasla da je počela da utiče na kvalitet zrna.

- Logičan rezultat je da će cene morati da porastu, naročito kada je reč o zrnima najvišeg kvaliteta, koja su najugroženija - rekao je ovaj stručnjak.

Trenutne površine za uzgajanje kafe u Etiopiji mogle bi da budu umanjene za 60 odsto imajući u vidu potencijalni rast prosečne temperature za četiri stepena do kraja veka, prognozira se u studiji "Kju gardensa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading