Ovo je Putinovo vozilo za razbijanje demonstracija

Autor: ruskarec.ru

Svet

26.08.2017

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koncern "Kalašnjikov" je krenuo u proizvodnju specijalne tehnike za potrebe policijskih jedinica. Pošto su pre neki dan predstavljeni modeli elektromotocikala za potrebe saobraćajne policije, iz ove kompanije je usledilo još jedno iznenađenje. Naime, inženjeri "Kalašnjikova“ su predstavili univerzalno vozilo za efikasno razbijanje nasilnih protesta pod imenom "Štit".

RepublikaFoto: facebook.com/Koncern Kalašnikov
Kompanija "Kalašnjikov" razvila posebno vozilo za razbijanje demonstracija

Procene su da je ovo vozilo trenutno najbolje u svetu, i da nema adekvatnog analoga kada je u pitanju specijalna tehnika za izvođenje ovakvih zadataka.

U svetu vlada velika potreba za vozilima ovakvog tipa, kao i ostalim segmentima individualne zaštite policajca.

"Kalašnjikov“ je ovu činjenicu prepoznao kao ozbiljnu šansu da se asortiman proizvoda kompanije proširi i u ovom pravcu, što će u konačnom zbiru dovesti do njenog većeg profita. Zahvaljujući sagledavanju aktuelne situacije u svetu koja je bazirana na praćenju iskustava koja su nakupljena u borbi protiv savremenih oblika demonstracija i nasilnih protesta, razvijena je veoma interesantna koncepcija vozila, koja po rečima proizvođača, može veoma efikasno odgovoriti na sve zadate izazove.

Slična rešenja

Pored platforme "Štit", ruski inženjeri rade i na razvoju sličnih rešenja koja će obuhvatiti čitavu familiju oklopnih policijskih vozila baziranih na točkašima.

Specijalna mašina "Štit" se sastoji iz kamiona koji je u celini oklopljen. Ispred njega se, nalik buldožeru, nalazi centralni deo vozila koji predstavlja čelični štit, na čijem vrhu se nalazi vatrogasni top. Ovaj štit se može u zavisnosti od terena (širina ulice i sl.) skupljati ili razvlačiti.

Maksimalno razvlačenje štita može da dostigne širinu i do 8 metara, što sa visinom od gotovo 4,5 metra, predstavlja veoma ozbiljno sredstvo na ulici. Ovakva širina štita može u punoj meri da pokrije policijski poredak koji broji i do 40 policajaca.

 

 

Takođe izvesna je i njegova solidna balistička zaštita od streljačkog oružja, koje se može naći u rukama demonstranata na ulici, kao i otpornost na molotovljeve koktele i ostale zapaljive agense.

Sa unutrašnje strane štita se nalazi i gazište na koji se mogu popeti pripadnici policije sa punom "ratnom" opremom. U visini  njihovih glava se nalaze otvori ojačani neprobojnim staklom.

Za manipulaciju štitom je ugrađen specijalni elektromotorni blok sa hidraulikom, koji prenosi komande operatera koji se nalazi na suvozačevom mestu ili van vozila. Takođe, operater daljinski upravlja i sa vodenim topom, koji se nalazi na samom vrhu štita.

Vodeni top

Za potrebe vodenog topa na kamionskoj šasiji je integrisan oklopljeni rezervoar za smeštaj vode, kapaciteta 5000 litara. Pretpostavka je, da se u posebno zaštićenim delovima štita i modula u kojem je smešten vodeni top, nalaze i kamere visoke rezolucije, koje šalju direktnu sliku na displej operatera o situaciji frontalno tj. ispred vozila.

Takođe tu se nalaze i otvori za puške koje ispaljuju suzavce i gumene metke, zatim zaslepljujuća svetla, zvučnici za megafon kao i policijske sirene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading