PAPA DONEO NOV ZAKON: Ko ne prijavi zlostavljanje dece - kazna 5.000 evra!

Autor: Tanjug

Svet

29.03.2019

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja je danas doneo novi zakon o seksualnom zlostavljanju po kome osoblje Vatikana i diplomate Svete Stolice moraju da takve optužbe hitno prijave vatikanskim tužiocima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Papa Franja

Kako ističe AP, to predstavlja zaokret u politici Vatikana sa ciljem da bude model za katoličku crkvu širom sveta.

Odredba zakona o obaveznom prijavljivanju seksualnog zlostavljanja predstavlja prvi slučaj da je Vatikan i zakonski obavezao katoličke zvaničnike da takve navode prijave policiji, ili da se, u suprotnom, suoče sa novčanim ili mogućom zatvorskim kaznama, prenosi AP.

Papa je takođe izdao smernice za zaštitu dece za državu Vatikan i njen seminar za mlade, nakon što je prošle godine izbio globalni skandal o seksualnom zlostavljanju, a sedište Katoličke crkve nije imalo nikakvu politiku zaštite dece od sveštenika zlostavljača.

Zakon po prvi put pruža eksplicitnu vatikansku definiciju "ranjivih kategorija" osoba koje imaju pravo na istu zaštitu kao i maloletnici po crkvenom zakonu. Vatikan je izmenio svoj kanonski zakon koji se odnosi na seksualno zlostavljanje kako bi uključio "ranjive odrasle" pre nekoliko godina, ali ga nikada nije definisao.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vatikan

Prema novoj definiciji, ranjiva osoba je svako ko je bolestan ili pati od nekog fizičkog ili psihijatrijskog nedostatka, nije u stanju da ostvaruje ličnu slobodu čak i povremeno, i ima ograničen kapacitet da razume ili da se odupre zločinu.

Novim zakonom obuhvaćeno je sve osoblje koje živi i radi u Vatikanu, državi-gradu od 44 hektara u centru Rima, kao i ogromni diplomatski kor Svete Stolice u ambasadama širom sveta.

Zakon sada nalaže da svaki vatikanski javni službenik koji sazna za navod o zlostavljanju bez odlaganja o tome obavesti vatikanske tužioce. U suprotnom, može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu do 5.000 eVra ili, u slučaju da je u pitanju vatikanski žandarm, do šest meseci zatvora.

Zakon nalaže da žrtve budu primljene, saslušane i da im se pruži medicinska, psihološka i pravna pomoć, i propisuje da slučaj zastareva u roku od 20 godina nakon 18. rođendana žrtve, prenosi agencija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading