PRESUDA JEREMIĆEVOM PAJTOSU: Evo na koliko je osuđen Patrik Ho

Autor: Republika

Svet

26.03.2019

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrik Ho (69), biznismen iz Hongkonga, osuđen je na tri godine zatvora od zbog svoje uloge u šemi vrednoj više miliona dolara za podmićivanje afričkih lidera putem kontakata u Ujedinjenim nacijama. Ho će takođe platiti kaznu od 400.000 dolara.

RepublikaFoto: youtube.com/ 香港中華能源基金委員會CEFC
Patrik Ho

Hoa je američki federalni sud u Njujorku krajem prošle godine proglasio krivim za sedam od osam tačaka optužnice za kršenje Zakona o stranim koruptivnim praksama i pranje novca.

On se izjasnio da se ne oseća krivim.

Maksimalna kazna za svaku tačku optužnice kretala se od pet do dvadeset godina zatvora.

Ho je bivši sekretar unutrašnjih poslova kineske provincije Hongkong. On je pred sudom negirao krivicu za zaveru, pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim koruptivnim praksama.

Suđenje je počelo godinu dana pošto je Hou uhapšen, a jedan od svedoka bio je i Vuk Jeremić.

Jeremić je pred porotom u Njujorku rekao da je on povezao Houa sa visokim zvaničnicima u nekoliko zemalja i otvorio mi diplomatska vrata za kompaniju CEFC (Čajna enerdži fand komitiju - China Energy Fund Committee - CEFC), kako bi širila svoje poslovanje na čitavu planetu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Vuk Jeremić

Jeremić je svedočio drugog dana procesa honkoškom biznismenu u procesu koji se vodi pred sudom na Menhetnu u Njujorku.

Osim Hoa, sud u Njujorku za podmićivanje optužuje i Sama Kutesa, ministra inostranih poslova istočnoafričke države Uganda, takođe poput Jeremića, bivšeg predsednika Skupštine UN tokom 2014. i 2015. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading