Grčka oštro protiv: Erdoganova najava da će od Aje Sofije napraviti džamiju uvreda za sve hrišćane

Autor: Tanjug

Svet

25.03.2019

23:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Katrugalos izjavio je danas, povodom izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o mogućniosti da se Aja Sofija, koja je trenutno muzej preimenuje u džamiju, da je to uvreda ne samo hrišćana već i međunarodne zajednice.

RepublikaFoto: youtube.com/ Multimedia Music
Aja Sofija

- Svaki spor o ovom statusu nije samo uvreda za hrišćanska osećanja, već je uvreda međunarodne zajednice i međunarodnog prava. Želimo da se nadamo da će se ispravne izjave turskog rukovodstva od 16. marta primeniti i da neće biti promene u njenom statusu - rekao je Kartugalos, prenosi ANA.

On je naglasio da je Aja Sofija vekovima bila najveća hrišćanska crkva i da je na spisku Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO) kao svetsko kulturno nasleđe.

Aja Sofija je sagrađena 537. godine u Istanbulu, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vreme Otomanskog carstva, da bi 1935. godine bila pretvorena u muzej.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading