Makron ujedinjuje vojsku i policiju za borbu protiv žutih prsluka

Autor: Tanjug, Republika

Svet

23.03.2019

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuska vojska pridružila se danas policiji u Parizu kako bi pomogli sa obezbeđivanjem grada tokom 19. uzastopnog protesta "žutih prsluka" protiv vlade predsednika Francuske Emanuela Makrona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Demonstrantima je zabranjeno okupljanje na Jelisejskim poljima, jer su prošlog vikenda razbijene i opljačkane prodavnice, te je vlada pokrenula operaciju "Stražar" (Sentinelle), navodi Rojters.

Protesti "Žutih prsluka" danas će Parizu biti zabranjeni na Jelisejskim poljima i na prilazima toj aveniji, kao i oko Jelisejske palate i Nacionalne skupštine, saopštila je danas francuska policija.

Ta je odluka doneta još u ponedeljak, nakon što je prošlog vikenda došlo do sukoba demonstranata sa snagama reda i pljački restorana i prodavnica, javili su francuski mediji.

- Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih smatramo da bi se to nasilje moglo ponoviti na najavljenim protestima ove subote -, naveo je novi šef pariske policije Didije Lalemen, koji je imenovan na to mesto nakon što je premijer Eduar Filip u poneđeljak smenio njegovog prethodnika Mišela Delpisa.

Okupljanja su zabranjena na Jelisejskim poljima, u okolnim ulicama u dužini od 100 metara, kao i oko Trijumfalne kapije i u području koje okružuje Jelisejsku palatu i Nacionalnu skupštinu, precizirala je policija.

Premijer Filip je u poneđeljak najavio da će proteste zabraniti i na Trgu Pi-Berlan u Bordou i na trgu Kapitol u Tuluzu.

- Tamo ćemo odmah pristupiti rasterivanju svih skupova -, dodao je on.

Premijer je najavio i "značajno" povećanje kazni za učešće na zabranjenim skupovima.

Agencija javlja da je već počelo skupljanje demonstranata u Parizu, van Jelisejskih polja, kao i u drugim francuskim gradovima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading