(FOTO) PANIKA U TEKSASU: Mnogima nije dobro, vlast pozvala meštane da ostanu kod kuće

Autor: Tanjug

Svet

21.03.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti Hjustona u američkoj državi Teksas upozorile su danas građane da ostanu u kućama pošto su registrovane visoke koncentracije benzena u vazduhu u blizini jednog izgorelog skladišta petrohemikalija izvan grada, javlja AP.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dim kulja iz kompanije Interkontinental Terminals u Dir Parku

Vatrogasci su u sredu ugasili požar u kompaniji Interkontinental Terminals u Dir Parku, koji je počeo u nedelju i uništio nekoliko velikih cisterni koje su sadržale benzen i hemikalije koje se koriste za odstranjivanje laka za nokte, lepak i razređivače boja. 

Iako su u sredu zvaničnici saopštili da nivo benzena u blizini objekta ne predstavlja zdravstveni problem, vlasti su danas izdale naredbu za ostanak kod kuće zbog "izveštaja o benzenu ili drugim štetnim organskim jedinjenjima" u Dir Parku, oko 24 kilometra jugoistočno od Hjustona. Nekoliko školskih okruga takođe je otkazalo časove zbog zabrinutosti oko kvaliteta vazduha.


Ekološke grupe su rekle da su stanovnici koji žive u blizini objekta imali različite simptome, uključujući glavobolje, mučninu i krvarenje iz nosa. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, dugotrajno izlaganje visoko zapaljivoj hemijskoj supstanci izaziva štetne efekte na krv, uključujući i koštanu srž.
RepublikaFoto: Tanjug/AP

Sudija okruga Haris Lina Hidalgo, koja je glavni upravnik okruga, izjavila je danas na konferenciji za novinare da je blag vetar sprečio da se isparenja šire dalje.


- Izvan tog neposrednog područja, trenutno ne vidimo povišene nivoe - rekla je Lina Hidalgo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading