Tramp doneo šokantnu odluku: Vreme je da priznamo Golansku visoravan kao deo Izraela

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

21.03.2019

20:53

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je vreme da se prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, teritorijom koju je ova zemlja osvojila od Sirije nakon Šestodnevnog rata 1967. godine i potom je anektirala.

Tanjug/AP
Donald Tramp

- Posle 52 godine vreme je da Sjedinjene Američke Države u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, što je od ključnog strateškog i bezbednosnog značaja za državu Izrael i regionalnu stabilnost! - napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Ubrzo potom, premijer Izraela Benjamin Netanijahu zahvalio je Trampu na spremnosti da prizna suverenitet jevrejske države nad Golanskom visoravni.

 

 

- U vreme kada Iran pokušava da iskoristi Siriju kao odskočnu dasku za uništavanje Izraela, predsednik Tramp hrabro priznaje izraelski suverenitet nad Golanskim visoravnima. Hvala, predsedniče Trampe - napisao je Netanijahu na Tviteru.

Podsetimo, Golanska visoravan je do 1967. bile deo Sirije, a nakon Šestodnevnog rata, izraelska vojska je zauzela ovu teritoriju. 

Šestodnevni rat, Arapsko-izraelski rat 1967. poznat i kao Junski rat, vođen je između Izraela, s jedne strane, i Egipta, Jordana i Sirije, s druge strane. Na kraju rata, Izrael je kontrolisao Pojas Gaze, Sinajsko poluostrvo, Zapadnu obalu i Golansku visoravan. 

 

Komentari (0)

Loading