Počeo Samit EU: Makron upozorava na Bregzit bez dogovora!

Autor: Tanjug

Svet

21.03.2019

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Briselu je počeo dvodnevni samit lidera Evropske unije, a jedna od glavnih tema jeste Bregzit.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Britanija se kreće ka scenariju odlaska iz EU bez sporazuma ukoliko britanski parlament treći put bude glasao protiv predloga britanske premijerke Tereze Mej, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.

On je rekao da je spreman za kratko, tehničko odlaganje Bregzita, preneo je Rojters.

- Moramo biti jasni prema sebi i našim britanskim prijateljima i našem narodu. Prvo smo pregovarali o sporazumu dve godine. O njemu se ne može ponovo pregovarati. Drugo, ukoliko dođe do još jednog negativnog glasanja u Britaniji, idemo ka situaciji da neće biti dogovora. Svi to znaju - rekao je Makron dolazeći na samit evropskih lidera u Briselu.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Evropska unija mora da "pažljivo" postupa prema Bregzitu do poslednjeg trenutka, kako bi se obezbedio uredan izlazak te zemlje.

Merkelova je na današnjem samitu u Briselu rekla da evropski lideri moraju da misle o mogućnosti da će britanski parlament ponovo odbiti sporazum o Bregzitu, što se do sada dogodilo dva puta, navodi AP.

- Moraćemo da odlučujemo od dana do dana...šta još možemo da uradimo, ali to ne zavisi samo od nas, već i od britanske strane - poručila je nemačka kancelarka.

Istakla je da je sporazum o Bregzitu koji je predložila EU dobro formiran, tako da nema mnogo mesta za manevrisanje.

- Svi moraju da budu i svesni su da je ovo događaj od istorijskog značaja, tako da moramo da budemo pažljivi - rekla je Merkelova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading