Pogledajte koje dve zemlje ne zabranjuju Boing 737 MAX i zašto

Autor: Telegraf

Svet

13.03.2019

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka regulatorna agencija za vazduhoplovstvo juče je objavila da neće prizemljiti avione Boing 737 MAX nakon rušenja aviona tog tipa u Etiopiji u kojem je poginulo 157 ljudi, za razliku od niza zemalja širom sveta koje su obustavile njihove letove. Ni Kanada nije zabranila letove Boinga 737 MAX.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boing 737 MAX

Američki i etiopijski stručnjaci iz područja sigurnosti vazduhoplovstva razgovarali su u utorak o tome hoće li podaci o letu i zapis uređaja za snimanje iz pilotske kabine etiopskog aviona na letu 302, koji se srušio u nedelju na letu za Najrobi, biti poslati na analizu u Vašington ili London.

Američki stručnjaci rekli su da je uređaj donekle oštećen, ali sigurni su da će se dobiti neki početni rezultati unutar 24 sata kad se preuzmu podaci.

Američke vazduhoplovne kompanije žele da sačekaju rezultate, dok je sve veći broj zemalja i avio-kompanija koje su prizemljile avione.

Pre no što je počelo prizemljivanje aviona, 371 avion tipa 737 MAX bio je operativan, a sada je prizemljeno otprilike dve trećine flote, prema Rojtersovim procenama.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Ne zna se da li je konačno odlučeno gde će se obavljati analiza snimaka. Američka federalna vazduhoplovna uprava (FAA) za sada nije komentarisala.

Zvaničnik FAA-e Dan Elvel rekao je da je njihovo ispitivanje pokazalo da - nema sistemskim problema u izvedbi aviona i da nema osnove za prizemljivanje -.

TRAMP RAZGOVARAO SA DIREKTOROM BOINGA

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je s izvršnim direktorom Boinga Denisom Milenburgom od kojeg je dobio garancije da je avion siguran i da ih ne treba prizemljiti, potvrdila su dvojica zvaničnika.

Prema direktivama o plovidbenosti i o sigurnosti koje je u utorak objavila Agencija Evropske unije za sigurnost vazdušnog saobraćaja (EASA), u utorak su se obustavile letačke operacije avionima Boing 737-8 MAX i 737-9 MAX u svim državama članicama Evropske unije.

Osim toga, EASA je u utorak objavio i Direktivu o sigurnosti, koja je takođe stupila na snagu u 20 sati po lokalnom vremenu, a kojom se suspenduju svi komercijalni letovi Boing 737-8 MAX i 737-9 MAX koje obavljaju operatori iz trećih zemalja u, unutar ili izvan EU-a.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Američki senator koji predseda panelom na nadzor vazduhoplovstva predložio je da SAD preduzme sličnu akciju nakon nesreće etiopijskog aviona u nedelju, druge nesreće tog aviona nakon rušenja letelice "Lajon era" u oktobru.

Međutim, Elvel je rekao da ni jedna strana civilna vazduhoplovna uprava nije iznela podatke koji bi opravdali prizemljivanje aviona. Bude li utvrđen bilo kakav sigurnosni problem u hitnoj analizi nesreće etiopisjkog aviona, FAA će "odmah preduzeti primerene akcije", rekao je.

BOING ZA DVA DANA IZGUBIO 20 MILIJARDI DOLARA

Dvodnevni pad akcija Boinga umanjio je tržišnu kapitalizaciju te kompanije za više od 20 milijardi dolara, jer je sve više država koje prizemljuju Boingov avion tipa 737 MAX 8 nakon tragične nesreće u Etiopiji.

Akcije Boinga su u utorak, po otvaranju Vol strita, pale 3,2 posto, na 387,10 dolara, posle pada u ponedeljak od pet posto, prenosi Rojters.

Od avionske nesreće u Etiopiji najmanje sedam od 24 analitičara je izvršilo revizije rejtinga Boinga, uz dva smanjenja rejtinga, prema agenciji Refinitiv Data.

DZ Banka je postala prva brokerska kuća koja je u poslednje skoro dve godine promenila preporuku vezano za akcije kompanije objavom nove preporuke - "prodati".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading