Lekar na pregledu zlostavljao maloletnicu: Preti mu trajno oduzimanje licence

Autor: Republika

Svet

11.03.2019

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački lekar koji je maloletnu devojku dirao po intimnim delovima tela za vreme pregleda, navodno sumnjajući da ima mononukleozu, osuđen je na sudu u Mariboru na uslovnu kaznu, ali mu zbog toga preti oduzimanje lekarske licence.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hina prenosi da je Okružni sud u Mariboru lekara D. K. nepravosnažno osudio na 18 meseci zatvora, uslovno na tri godine, jer je 16-godišnjakinju koja je mu je došla kako bi dobila lekarsko opravdanje zbog izostanka iz škole pipao po grudima i polnom organu.

- Time je zloupotrebio svoj položaj i povredio polni integritet maloletne osobe - utvrdio je sud.

Navodi se da je tužilaštvo zahtevalo bezuslovnu zatvorsku kaznu i zabranu obavljanja lekarskog poziva, što je sudsko veće odbilo.

Sudija Barbara Nerat, predsedavajuća veća, kazala je da se radilo se o brzom pregledu koji oštećenoj nije izazvao teške i trajne posledice. Slovenački mediji su objavili da oštećena u privatnoj tužbi traži 15.000 evra odštete.

Navodi se da se događaja koji je doveo do tužbe desio 2016, kada je devojka imala 16 godina. Ona je incident odmah prijavila na anonimni telefon, zatim zaštitniku prava pacijenata i potom policiji, tvrdeći da ju je lekar za vreme pregleda bez potrebe dodirivao po grudima i polnom organu, što je u sudskom postupku dokazano.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading