(VIDEO) Ruski S-400 ili Američki Thaad? Pogledajte koji je efikasniji

Autor: Telegraf

Svet

11.03.2019

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Američke Države rasporedile su prvi put visoko razvijeni raketni odbrambeni sistem "Thaad" u Izraelu. Baterija "Thaad" u ponedeljak je dopremljena iz SAD i Evrope u vazduhoplovnu bazu na jugu Izraela, a ta baterija instalirana je samo nekoliko puta na drugim mestima u svetu. Postavljanje sistema, koji obara rakete dugog i srednjeg dometa, test je sposobnosti SAD da razmesti tako moćno i kompleksno oružje

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sa druge strane, Vašington ovih dana povećava pritisak na Ankaru povodom njene odluke da kupi ruski raketni sistem S-400 te upozorava da ta kupovina predstavlja pretnju američkim avione, posebno za F-35.

Ovo je zapravo i jedna od ključnih razlika između S-400, i američkog sistema"Thaad"

Naime, "Thaad" je specijalno dizajniran za presretanje projektila dugog dometa (IRBM ili ICBM) ili pre ili tokom rane faze njihovog ponovnog ulaska, što znači da bi njihovi radarski sistemi i kontrole sistema trebalo da budu u stanju da detektuju mete sa velike udaljenosti. Ovo je uslovilo da ova baterija bude fizički ogromna.

RepublikaFoto: youtube.com/Expedia
Foto: Ilustracija

Takođe, sa takvim specifičnim ciljem, postoje i druge rakete i borbeni avioni koji su angažovani da obezbede protivavionsku vatru, pa nema potrebe da "Thaad" brine o opasnosti iz vazduha. Prema tome, ona ne može presresti ništa osim balističkih raketa i oslanja se isključivo na prijateljske jedinice za zaštitu.

- Thaad je najnapredniji integrisani vazdušni i raketni sistem odbrane u svetu i pokazuje da su snage SAD agilne i da mogu odgovoriti brzo i nepredvidivo na bilo koju pretnju, bilo gde i u bilo koje vreme - navela je Američka evropska komanda.

RepublikaFoto: twitter.com/sputnik_fr

S-400

Ruski raketni sistem S-400 je potpuno druga stvar. Njegova sposobnost da otkrije i uništi dolazeće balističke rakete je znatno slabija od "Thaad-a". Međutim, on može efikasno da cilja dolazne avione ili druge ciljeve, dok prenosi ciljne informacije na druge jedinice (kao što je S-300s).

Njegov maksimalni domet od 400 kilometara omogućava mu da napadne pre nego što dolazni avioni uđu u opseg oružja. Očigledno, "Thaad" nije sposoban za to.

"Thaad" je ABM sistem koji je dizajniran da obara balističke rakete kratkog, srednjeg i velikog dometa.

S-400 je SAM sistem dizajniran da sruši borbene avione, krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa.

KAKO THAAD SISTEM RADI?

Sistem detektuje metu unutar 4.700 km i neutrališe je na 200 km. Jednako je efikasan protiv svih tipova bojevih glava, uključujući i oružja za masovno uništenje (nuklearno, hemijsko ili biloško). Vatrena moć od 72 presretanja po bateriji, organski radar i razvijen sistem kontrole vatre samo su neke od njegovih prednosti.

On metu ubija kinetičkom energijom, čime se minimalizuje rizik od eksplozije bojeve glave u meti tokom presretanja.

Komponente: 6 pokretnih raketnih bacača, 2 pokretna kontrolna centra i 1 radar (sa opsegom od 4.700 km).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

"Thaad" i MIM-104 Patriot rade zajedno i upotpunjuju jedan drugog.

Cena jednog sistema sa osam raketa je 800 miliona dolara. Raketa leti brzinom od 2,8 kilometra u sekundi, što je više nego dvostruko sporije od balističkih raketa, tako da sistem mora da pogodi raketu pre nego što preleti lanser, jer posle toga ne može da je stigne.

KAKO RADI S-400 SAM SISTEM?

Radari detektuju pretnje unutar 600 km i koriste četiri različite vrste raketa kako bi neutralisali cilj (raspon ciljanja 400 km).

Komponente:

- 55K6E (komandni i kontrolni centar)

- 91N6E (radar za pretragu sa 600 km opsegom)

- 92N6E (multifunkcionalni radar sa 400 km opsegom)

- 5P85TE2 (projektil) 8 jedinica u jednom bataljonu

- 96L6E i 40V6MR su opcione komponente.

S-400 koristi četiri vrste raketa:

9M96E - kratkog dometa (40 km)

9M96E2 - srednjeg dometa (120 km)

48N6 - dugog dometa (250 km)

40N6 - veoma dugog dometa (400 km).

Raketni sistem S-400 Triumf i Pantsir (CIVS) mogu da se integrišu u dvoslojni sistem odbrane. Takođe se ovaj sistem može integrisati sa drugim odbrambenim sistemima kao što je S-300.

Cena ovog sistema takođe zavisi od broja raketa, pa se kreće od dve milijarde dolara pa naviše.

Oba su raketni odbrambeni sistemi

S-400 je razvijen od strane Rusije i to je najnapredniji sistem odbrane u svetu. Može da cilja 36 meta u jednom trenutku. S-400 može da uništi avione, rakete, dronove...

Prema rečima nekih eksperata, S-400 je sposoban da uništi F-35 borbene letelice koje su jedan od najnaprednijih i najmoćnijih borbenih aviona u svetu, tako da je veoma opasan.

"Thaad" je takođe raketni odbrambeni sistem, razvijen od strane SAD. Razlika je u tome što ne može da uništi avione, već samo rakete.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading